DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Todt: Az F1 nem lehet elektromos

Az FIA elnöke szerint badarság, hogy a közeli jövőben teljesen elektromos hajtásra álljon át a Formula-1, és az is időpazarlás, ha valaki a Formula-E-vel hasonlítja azt össze.

Jean Todt úgy gondolja, hogy nonszensz azt feltételezni, hogy teljesen elektromossá válhat a Formula-1 és unalmas dolog is összehasonlítani a kettőt, mivel annyira más kategóriákról van szó.

Ross Brawn egy hónapja ezt mondta: „Semmi nem áll az utunkban annak érdekében, hogy egyszer teljesen elektromossá tegyük az F1-et. A Formula-1 nincs hozzáláncolva a belső égésű motorokhoz, de ki tudja, hol leszünk tíz év elteltével.”

Kizárólagosságot élvez a Formula-E


Az FIA még 2014-ben indította útjára a Formula-E nevű szériáját, amely azóta is egyre növekvő népszerűségnek örvend, és decemberben kezdődik az ötödik szezonja. A sportág vezetője, Alejandro Agag azonnal válaszolt is Ross Brawnnak, miszerint a Formula-E és az FIA között egy 25 évre szóló, kizárólagos szerződés jött létre, amely azt biztosítja, hogy 2039-ig a Formula-E lesz az egyetlen autóverseny-széria, amely teljesen elektromos hajtással rendelkező technológiát használ.

„Nonszensz azt állítani, hogy a közeljövőben elektromossá válhat az F1. Nem fog megtörténni, egyszerűen nem tehetjük meg” – mondta Jean Todt a Crash.net számára. „Két teljesen eltérő kategóriáról beszélünk. A Formula-E jelenleg nem rendelkezik a Formula-1 teljesítményével, ezért is visszük el a városokba a futamokat, hiszen egy olyan helyszínen, mint Monza teljes érdektelenségbe fulladna a sport.”

„Teljes időpazarlás is a két sportágat összehasonlítani, annyi köztük a különbség. A Formula-1 már egy teljesen stabil lábakon álló, önálló termék, a Formula-E pedig még mindig csak az FIA gyermeke, szóval van még mit tanulnunk. Persze azt kell mondanom, hogy nagyszerűen fejlődik. Négy éve kezdtük, akkor még két autóra volt szükség, hogy teljesítsünk egy 45 perces versenyt. Ez év végén kezdődik az új szezon Szaúd Arábiában, ahol egy nő is rajthoz fog állni, és már egy autóval fogjuk teljesíteni a versenytávot. Ez is azt mutatja, hogy a motorsport nem csak egy show, de egy óriási laboratórium is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: