DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Exkluzív: Egyre közelebb a Leclerc-Ferrari házasság

Ha volt igazi szenzációja a Francia Nagydíj időmérő edzésének, akkor az mindenképpen Charles Leclerc volt: a Sauber monacói újonca a karrierje legjobb kvalifikációs eredményének számító 8. helyet szerezte meg a Paul Ricard versenypályán, ezzel pedig újfent sikerült igazolnia a hírnevét. A 20 éves pilótát a mezőny legnagyobb nevei is méltatják, a Ferrarinál pedig állítólag dörzsölik a tenyerüket…

leclerc-sauber-paul-ricard-day2-1



„Nehezen tudom szavakba foglalni, hogy mit érzek” – mondta az időmérő után a Sauber pilótája, akinek a Francia Nagydíj pénteki nyitónapján nem volt könnyű dolga: bár a svájci csapat újításokkal érkezett Le Castellet-be, Leclerc csak a 14. pozícióban zárta a napot. A javulást egy hosszúra nyúlt, dolgos éjszaka előzte meg: „Szerintem pályafutásom során még soha, egyszer sem sikerült ekkorát lépnem előre egyik napról a másikra. Tegnap katasztrofális volt az autó, ma viszont sokkal jobbnak éreztem. Későn kerültem ágyba, ugyanis késő éjjelig dolgoztunk a mérnökökkel azon, hogyan tudnánk orvosolni a problémáinkat. Nagyon jól azonosították, hogy pontosan mik is a gondjaink és megértették azt is, hogy mit szeretnék. Hihetetlenül boldog vagyok!

A Ferrari tehetséggondozó programjának jelenlegi csúcsportékáját a szombati produkció után újra méltatták a mezőny jelenlegi legnagyobb alakjai is. Például a maranellói alakulat négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel, aki egy újságírótól tudta meg az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján, hogy a monacói újra villantott: „Csak azt láttam az óriáskivetítőn, hogy Fred Vasseur nagyon boldog, így csak sejtettem, hogy valamelyik pilótája jól teljesített a Q2-ben. A Q3-at nem láttam, de a nyolcadik hely nyilvánvalóan roppant meggyőző eredmény. Szerintem az autóval még mindig nagyon le vannak maradva, de ennek fényében pláne jó munkát végzett. Ez jó számára is, a Sauber számára is. Bízom benne, hogy holnap pontokat is szereznek majd” – fogalmazott Vettel.

leclerc-sauber-paul-ricard-day2-2

Lewis Hamilton, a Mercedes nagyágyúja már a Monacói Nagydíj egyik hivatalos sajtótájékoztatóján is kifejtette, hogy régóta figyeli a tavalyi GP2-es bajnokot, akit a jövő egyik nagy ígéretének tart. A brit ezúttal sem fukarkodott a dicsérettel: „Nagyszerű ezt látni, különösen úgy, hogy itt vagyunk Dél-Franciaországban, ahol hatalmas nyomás nehezedik rá. Nagyon örülök az eredményének, pláne, hogy ezt azzal az autóval érte el, amit vezet… Remek munkát végzett és szerintem még jobb lesz, hiszen ez az, amit remélni lehet egy jó pilótától!”

Noha az Autósport és Formula Magazinnak a Spanyol Nagydíj idején adott exkluzív interjújában Leclerc szerényen arról beszélt, hogy nem ringatja magát abban az álomban, hogy már jövőre lehetőséget kaphat a Ferraritól, a Francia Nagydíj előtti napokban épp ettől volt hangos a világsajtó. A vörösök másfél évig hajtottak Daniel Ricciardóra, de állítólag szembesültek azzal a ténnyel, hogy a Red Bull ausztráljának túlságosan is felsrófolódott az árfolyama. Mivel minden jel arra utal, hogy Kimi Räikkönen 2019-ben már nem kíván az F1-ben versenyezni, az olasz gárdának más megoldás után kell néznie és a csapatvezetés állítólag belátta, hogy Leclerc az optimális megoldás: előléptetésével végre egy saját nevelésű pilóta kapnak lehetőséget (a gárdát gyakran vádolják amiatt, hogy hiába patronálnak pilótákat, az F1-ig egyikük sem volt képes eljutni), aki ráadásul gazdaságos megoldás is.

Hivatalosan természetesen senki nem beszél az előléptetésről, ám az mindenesetre árulkodó volt, hogy Le Castellet-ben a Sauber vezére, Fred Vasseur nem cáfolt, sokkal inkább ködösített, amikor arról kérdezték, hogy Leclerc valóban a Ferrarinál hajthat-e 2019-ben. „Úgy gondolom, hogy picit könnyedebben kell megközelítenünk ezt a témát, hiszen két hónappal ezelőtt, a szezon kezdetén az újságírók zöme azt kérdezte tőlem, hogy kirúgjuk-e a következő néhány napban… Ha két vagy három egymást követő hétvégén jó eredményeket érsz el, az nem jelenti azt, hogy hat hónap múlva világbajnok leszel. Most az előttünk álló hétvégére kell összpontosítania, végeznie kell a dolgát, lépésről lépésre haladva. Most ez a legfontosabb számára, jómagam pedig pokoli módon hajszolom és igyekszem a következő futamokra is motiválni” – mondta a szakvezető, akinek szavait túlzás nélkül lehet gyanúsnak titulálni.

Mérget még korai lenne venni a Ferrari-Leclerc ügyletre, ám azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a fiatal pilóta egy tragikus családi történetbe írhatna pozitív fejezetet. Mint ismeretes, Leclerc keresztapja a néhai Jules Bianchi volt, akinek szintén Ferrari-patronáltként állítólag aláírt szerződése volt a 2015-ös szezonra a vörösökkel, de sajnos nem tudott élni a lehetőséggel, mivel belehalt a 2014-es Japán Nagydíjon elszenvedett fejsérülésbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: