DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso: Az Indy 500 izgibb, mint Monaco

A McLaren spanyol pilótája szerint a hercegségbeli futamból szinte minden olyan izgalom hiányzik, ami az amerikai versenyt igazi legendává tette.

Fernando Alonso tavaly nem indult a Monacói Nagydíjon, ugyanis a McLaren gyengélkedése miatt inkább a tengerentúlon próbálta ki magát, és rajthoz állt az Indy 500-on. Ahogy azt a spanyol pilóta elárulta, amíg a monacói versenyhétvégén szinte előre meg lehet mondani, hogy mi fog történni, addig a legendás amerikai viadal az utolsó méterekig kiszámíthatatlan izgalmakat kínál. Alonso nem titkolt szándéka az, hogy megnyerje az autósport nagy hármasát, a Triple Crownt: a Monacói Nagydíjat, az Indy 500-at és a Le Mans-i 24 órást. A ma is aktív pilóták közül Juan Pablo Montoya az egyetlen, aki a fentiekből kettőt – Monaco és Indy 500 – képes volt megnyerni.

Alonso-Indy 500-dppi



Alonso sem járt messze attól, hogy tavaly beugróként győzzön, ám a Honda-motorral ellátott Andretti Motorsport versenyautó az erőforrás meghibásodása miatt megadta magát. A spanyol idénre F1-ben is megszabadult a japán motoroktól, és a Renault segítségével a McLaren ismét egy erős középcsapattá változott, ám a kétszeres világbajnok ennél többre vágyik. Idén egyébként fel sem merült, hogy kihagyja az év versenyét a Formula-1-ben.

„Van időm még arra, hogy valóra váltsam az álmaim. Én Európában, a Formula-1 környezetében nőttem fel, mindig erről álmodtam, amikor még csak gokartoztam. 19 évesen csatlakozhattam az F1-hez, Michael Schumacherrel csatázhattam, kétszer világbajnok lettem, ez lett számomra a megvalósult álom. Ugyanakkor nem tagadom, néha jó elmenni máshova is, részt venni más sorozatok legendás versenyein. És egy éve éppen ez vonzott, és mindent nagyon élveztem abban a lehetőségben” – állította Alonso.

A McLaren spanyolja a csütörtöki edzésnapon sokat szenvedett délelőtt az autójával, állítani kellett rajta a padlólemezt is, ám a második tréningen már bekerült a legjobb tíz közé. Nem titkolja, szeretné itt is elérni az 5. rajthelyet, mint tavaly az Indy 500-on, bár pontosan tudja, hogy akkor sem lenne számára túl izgalmas a verseny.

„Most idejöttem Monacóba, de nem hiányolom az Indyt. Tavaly feledhetetlen két hetet töltöttem el ott, nagyjából egy éve ilyenkor szereztem meg az 5. rajthelyet, és nagy esélyem volt megnyerni a versenyt – vagy legalábbis ugyanannyi esélye volt mind a 33 pilótának. Itt viszont nincsenek ilyen lehetőségek, és bármire is vágyunk szombaton, az autó hiányosságain nem tudunk felülkerekedni. Itt vasárnap csak vonatozni fognak az autók, ott pedig még a záró pillanatokban is lesz esély egy utolsó körös előzésre. 12 hónappal ezelőtt nagyszerű tapasztalatokat szereztem” – jelentette ki Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: