DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Williams: Az F1 alapjaiban van elromolva

Egészen sötét képet festett le a szenvedő istálló csapatfőnök-helyettese, Claire Williams. Szerinte naiv dolog abban bízni, hogy egy kiscsapat sikeres legyen, és egyetlen reményük van a hosszú távú túlélésre: a 150 millió dolláros költséglimit.

A csapatalapító Frank Williams lánya, Claire Williams 2013 óta van vezető pozícióban a család nevét viselő istállóban csapatfőnök-helyettesként. Az első években bizakodó volt, hogy a világbajnoki címet utoljára 1997-ben szerző gárda visszatérhet a győztesek utcájába – 2014-ben és 2015-ben még számos dobogót szerzett az alakulat – ma már azonban nagyon gyászosan látja a független istálló kilátásait.

„Amikor kezdtem, őszintén úgy gondoltam, hogy újból nyerhetünk. Ebben azonban már nem hiszek. A sportunk alapjaiban van elromolva” – mondta a három nagydíj elteltével pont nélkül álló Williams kiábrándult irányítója. „Naiv dolog abban hinni, hogy ha keményen dolgozol, elnyered a jutalmad.”



Claire Williams szerint egyetlen remény van a kisebb csapatok számára, a Formula-1 által tervezett költséglimit. „A három topcsapatot leszámítva senki sem fog győzni a jövőben. A pénzbeli különbség a Ferrarihoz, Mercedeshez és Red Bullhoz képest egyszerűen túl nagy. Lehetetlen felzárkózni, ez pedig szomorú. Ha az F1 új tulajdonosai tényleg sürgetni fogják a 150 millió dolláros büdzsét 2021-től, akkor túlélhetünk.”

A Williamst számos kritika érte, hogy gyenge szereplését magának köszönheti: a 19 éves Lance Stroll és 22 éves Szergej Szirotkin személyében két nagy tőkéjű, de tapasztalatlan pilótát igazoltak le. Az alakulat részéről ezt cáfolják, de azt Claire Williams is beismerte: „Vannak csapatok, akik kevesebb pénzből, mint mi, jobb munkát végeznek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: