DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Honda otthon vizsgálódik tovább

A Honda vizsgálatot folytat a meghibásodott MGU-H ügyében, ami Pierre Gasly autójában ment tönkre a múlt hétvégi Ausztrál Nagydíjon. A hibátlan téli tesztek után váratlanul érte a gyártót az eset.

A japánok hőenergiavisszanyerő-rendszere hibásodott meg a francia autójában, aki emiatt 15 kör után kénytelen volt feladni a futamot. „Nem volt könnyű a szezonkezdet számomra. A 12-es kanyar után a motor lekapcsolt, majd visszajött, de nagyon lassú voltam, és nem tudtam felváltani. Nem fogok hazudni, ez nagyon rossz volt számomra. De így alakult, mindenki megpróbál a határokig elmenni a következő futamokon” – emlékezett vissza a francia.

Gasly



Az ügy kapcsán a Honda alaposan kivizsgálja az MGU-H-t otthon, Sakurában. „Láttunk néhány szokatlan adatot a telemetrián, ami az MGU-H-hoz kapcsolódott” – kezdte a Honda F1-es projektjének technikai főnöke, Toyoharu Tanabe. „Ezért állíttattuk meg az autót, és most kivizsgáljuk az adatokat részletesen és magát az alkatrészt is, majd kigondoljuk, hogy mit tudunk tenni a következő futamra. Nem vagyunk biztosak benne, hogy maga az alkatrész súlyosan sérült. Meg kell vizsgálnunk, hogy lássuk, felhasználható-e még.”

Az eset meglepetésként érte a japánok mérnökeit, akik az előszezoni tesztek alatt nem tapasztaltak semmilyen problémát Barcelonában, sőt, előrelépést mutattak a megbízhatóság terén, pedig ez tette tönkre a McLarennel való kapcsolatukat 2017-ben.

„Az előszezoni gyakorlások során nem volt problémánk ezen a területen, ez az első alkalom. A holtszezonban kiértékeltük a szükséges teljesítményt az idei három erőforráshoz. Ez nem egy tökéletes arány, mert három erőforráshoz több mint 5000 kilométer szükséges. A megtett kilométerek alapján nem volt eddig semmilyen gondunk, ami annyit jelent, hogy nem számítottunk a problémára, vagy bármilyen szokatlan telemetriai adatra az első versenyen” – zárta szavait a japán szakember. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: