DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica élvezi a tartalékpilótai szerepkört

A lengyel nem bánkódik amiatt, hogy végül nem kapott ülést az idei F1-es mezőnyben, sőt úgy érzi, jelen helyzetében jobban bele tud látni a csapat munkájába, mint rendes versenyzőként.

Robert Kubica visszatérése a Formula-1-be tavaly nyáron merült fel először valós lehetőségként, amikor a 2011-ben súlyos ralibalesetet szenvedő lengyel kipróbálhatta a Renault autóját. Később aztán a Williamshez került át, és sokáig favoritnak tűnt a második ülésre, azt azonban végül Szergej Szirotkin kapta meg. Kubica teszt- és tartalékpilótaként így is a grove-i gárdánál maradt, s bár nyilván csalódott amiatt, hogy nem állhat rajthoz a 2018-as nagydíjakon, a lengyel inkább lehetőségként tekint a mostani helyzetre:

kubica-teszt-barcelona-2018-dppi-1



„Jó érzésekkel tölt el ez engem” – nyilatkozta Kubica a Motorsport.com szakoldalnak. „Ha belegondolunk, hol voltam 12 hónappal ezelőtt, akkor láthatjuk, mennyi minden változott azóta. Valójában nagyon élvezem a szerepkörömet, rengeteg kihívással jár, ugyanakkor lehetőségem is van látni, hogyan dolgozik a csapat, és más szemszögből figyelni az eseményeket.”

„Ha hivatalos versenyző vagyok, akkor versenyzői szemüvegeken keresztül látom a dolgokat: a mérnököket, a szerelőket és az egész csapat munkáját. Viszont versenyzőként sosem merülhetünk el olyan mélyen a dolgokban, mint most arra nekem lehetőségem van. Ez egy remek helyzet, nagyon élvezem, úgy vélem, érdekes év áll előttünk.”

Kubica összesen két és fél napot vezethetett a két barcelonai teszten – miután az utolsó nap önként átadta a lehetőséget Lance Strollnak –, ám amikor arról kérdezték, hogy milyennek érzi a Williams idei versenygépét, nem ment bele a részletekbe: „Úgy érzem, a céljaink fényében egyértelműen látom, hol kell még dolgoznunk. Viszont az már inkább a versenyző dolga, hogy optimalizálja a dolgokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: