DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ecclestone nem érti, kit zavartak a rajtrácslányok

Egyre többen és többen hallatják a hangjukat a Formula-1 vezetőinek legfrissebb döntése nyomán, sokan szinte visszasírják Bernie Ecclestone-t, aki biztosan nem szabadult volna meg a rajtrácslányoktól. Mint most ő maga elmondja, tényleg nem.

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a világ különböző részein jelentősen eltérnek az arányok abban a kérdésben, hogy milyen munkakör számít sértőnek, kellemetlennek vagy éppen megalázónak egy nő számára, és mi az, amit minden előítélet nélkül elvállalhat. Az utóbbi hónapokban a nyugati országokban, főként Észak-Amerikában és Nyugat-Európában változott meg ennek a megítélése, és a nők „tárgyiasítása”, látványelemként való használata, azaz sok esetben már modellként való foglalkoztatása is vitákat generál. Ennek közvetett hatása, hogy bizonyos rendezvények az utóbbi időben inkább elálltak a nők ilyen jellegű alkalmazásától, elébe menve ezzel az esetleges későbbi konfliktusoknak az érdekvédő szervezetekkel. A Formula-1 vezetőinek hivatalos kommünikéje szerint a rajtrácslányok egyszerűen már nem illeszkednek bele abba a jövőképbe, amit a Liberty Media szeretne megalkotni a sportban, ezt pedig mindenki úgy értelmezheti, ahogy szeretné.

ecclestone1



Magyarországon viszont, bár itt is kijutott az efféle közéleti vitákból az elmúlt hónapokban, ez jelenleg még mindig nem számít olyannyira érzékeny témának, mint nyugaton. Ennek a jele talán az is, hogy míg a Formula.hu által feltett kérdés nem reprezentatív adatai szerint olvasóink több mint 90%-a semmi kivetnivalót nem talál az F1-es rajtrácslányok alkalmazásában, addig a brit vagy amerikai fórumokon látható ugyanezen kérdésre jóval kiegyenlítettebb az igen és a nem szavazatok aránya.

A FOM korábbi elnöke, Bernie Ecclestone is elmondta véleményét a jelenlegi helyzetről, és mint oly sok mindenben, ebben sem ért egyet a Liberty Media elveivel.

„Kezd eléggé prűddé válni ez az ország” – utal az F1 otthonának számító Nagy-Britanniára, ahol egyébként nemrég hoztak hasonló döntést a dartsversenyek kísérőlányainak mellőzéséről is. „Ezek a lányok is a show részét képezték, elvégre a rajongók szeretik az ilyenfajta csillogást. Hagyni kellett volna a rajtrácslányok alkalmazását, hiszen a versenyzők is szeretik őket, a közönség is szereti őket, és senkit nem zavarnak. Ők is részei voltak a látványnak.”

„Nem is értem, hogyan lehet bárki számára is sértő, ha egy csinos lány egy Formula-1-es autó előtt áll, egy számot tartva a kezében. Mindannyian szépen fel vannak öltözve, és feltételezem, hogy a Rolex és a Heineken sem alkalmazna olyan hölgyeket, akik nem szalonképesek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: