DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica a teszteken és az edzéseken is vezetni fogja a Williamst

Bár a Williams 2018-as versenyzői üléséről lemaradt Szergej Szirotkinnal szemben, a csapat Robert Kubicát is leszerződtette az előttünk álló szezonra: sok vezetési lehetőséget fog kapni, és ha szükség lesz rá, versenyezni is beugrik.

A világ F1-es rajongóinak sokaságán úrrá lett a csalódottság, amikor a Williams kedden Kubica szenzációs visszatérése helyett az újonc Szirotkint nevezte meg Lance Stroll 2018-as csapattársaként, aki a hírek szerint meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a jelöltek közül a grove-iak által elvégzett felmérések során. Kubica az elmúlt fél évben a Renault-nál és a Williamsnél is sikertelenül próbált versenyzői üléshez jutni, ez azonban még egyáltalán nem jelenti azt, hogy véget ért volna az F1-es kaland a lengyel számára. Sőt, még csak most kezdődik igazán, hiszen a csapat napjainkban már ritkán láthatóan sok feladattal járó tesztpilótai szerződést adott neki, amit ő el is fogadott.

 DTqMnZbW4AAnTRH



A Williams közleménye szerint Kubica hivatalosan tartalék- és fejlesztőpilótaként fogja segíteni a csapat munkáját 2018-ban, ami nem ér véget a szimulátorban végzendő munkával. A 33 éves lengyel autóba fog ülni a barcelonai előszezoni teszten, legalább az egyik szezonközi teszten, valamint több pénteki szabadedzésen is, ezáltal pedig megejtheti első hivatalos F1-es részvételét is versenyhétvégéken, azaz 2010 óta először rajta lesz a nevezési listákon.

Tartalékpilótai szerepköre emellett arra utal, hogy amennyiben bármilyen okból szükség lenne egy beugróra a két állandó pilóta, Stroll vagy Szitorkin helyén, Kubica kapja majd meg ezt a lehetőséget.

„Rendkívül boldog vagyok, hogy hivatalos tartalék- és fejlesztőpilótaként csatlakozhatok a Williamshez” – olvashatóak Kubica szavai a csapat által kiadott közleményben. „Fizikálisan a valaha volt legjobb formában érzem magam, de kemény munka kellett ahhoz, hogy eljussak erre a szintre, ezért szeretném megköszönni a Williamsnek, hogy lehetőséget adott nekem, és hogy megkaptam ezt a kinevezést. Élveztem az elmúlt pár hónapban, hogy ismét az F1-es paddockban lehetek, most pedig már várom, hogy a Williams technikai csapatával dolgozzak a pályán és a gyárban, segítve az FW41-es fejlesztését, és ezzel hozzájárulva a 2018-as szezon eredményességéhez. A végső célom viszont továbbra is az, hogy ismét versenyezhessek a Formula-1-ben, erre pedig újabb fontos lépésként tekintek az ehhez vezető úton. Már alig várom, hogy elkezdjük.”

Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója megtiszteltetésnek érzi, hogy együtt dolgozhat a kettőbe tört karrierje után hősiesen visszatérő lengyellel, és az autó fejlesztéséhez szükséges útmutatást is tőle várja majd, szemben az újonc Szirotkinnal és a még mindig tinédzser Stroll-lal.

„Mindenekelőtt szeretnék gratulálni Robertnek az elért eredményeiért. Megsüvegelendő teljesítmény, ahogy kilábalt a sérüléséből, visszanyerte erejét és újra Formula-1-es autót vezethetett. Kevesen gondolták, hogy ez egyáltalán lehetséges lesz számára” – méltatta a pilótát Lowe. „Arra számítunk, hogy Robert technikai szempontból sokat tud majd segíteni a csapatunknak, felhasználva a pályán és a szimulátorban végzendő tesztekből származó tapasztalatát, és minden versenyhétvégén támogatni fogja a pilótáinkat és a mérnökeinket. Hosszú évek óta csodálom őt, és személy szerint nagyon örülök, hogy együtt dolgozhatunk vele a 2018-as bajnoki szezonban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: