DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Haas: A nagycsapatok visítanának, mint a disznók!

Az elmúlt hónapok során számtalan szegmensben történt változás, de az alapvető elemek a helyükön maradtak az F1-ben - Gene Haas arra kéri a Liberty Mediát, hogy a terveket konkrét lépések kövessék, és úgy véli, a nagyobb gárdák mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megőrizzék a status quót.

Mivel még csak második szezonjukat futják a Forma-1-ben, az amerikai istálló tulajdonosának, Gene Haasnak nagyobb összegeket kell csapata működésére fordítania az alacsony bevételek miatt. Az üzletember arra számít, hogy a sportág pénzügyi helyzete számukra kedvezően fog változni a következő évek során: „Úgy gondolom, minden pozitív irányba halad, de most már konkrét tervekre van szükségünk” - idézte a Motorsport Haast.



„Mit fognak csinálni? Persze jövőre két versennyel több lesz a naptárban, ami jó. Sok mindent mondtak, most pedig meg kellene fogalmazni, hogy melyeket támogatják valójában. A csapatok sokkal kényelmesebb helyzetben lennének, ha tudnák, hogy mire számíthatnak, hogy a remények valósággá váljanak.” Az amerikai támogatja a költségsapka bevezetését is, amely segíthet a hozzájuk hasonló kisebb csapatok helyzetén.

„Szerintem ez nekünk kedvezne a leginkább, mert a kisebb csapatok közé tartozunk, és bármilyen költségsapka azt jelentené, hogy a nagyobbak kevesebbet fognak költeni. Nem lehet sokáig tartani, hogy egy csapat domináljon éveken keresztül. A kisebbeknek legalább a lehetőséget meg kellene adni arra, hogy győzni tudjanak. Szerintem ezt még az új Concorde-egyezmény előtt keresztül lehet vinni, ezért ha mindenki beleegyezik, ígéretes jövő vár ránk. Amint mondtam, a hallott információk után ideje a cselekvésnek, hiszen csak így tudunk tervezni - a következő év már a küszöbön áll.”

Haas hozzátette, hogy ha a nagycsapatok nem mennek bele a bevételek újraelosztásába, azzal csak maguknak ártanak majd. „Úgy fognak visítani, mint a disznók, ezt biztosra veszem! Nem hinném, hogy a kiegyenlítés így fog megtörténni. Ha több morzsához fogunk hozzájutni, azzal boldogabbak leszünk. Tudjuk, hogy mi vagyunk az új fiúk, de reméljük, hogy a dolgok számunkra is kedvezőbben alakulnak majd. Eddig viszont semmi komoly nem történt. Ez egy újonc csapat számára nagyon nehéz, hiszen nincsen több forrásból származó pénzünk, ezért évekig magunkra vagyunk utalva.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: