DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Túlesett a francia gumiteszten Hamilton

Kisebb meglepetést okozott, hogy Lewis Hamilton vállalkozott egy Pirellit segítő tesztre a Mercedesszel. A háromszoros bajnok dolgos napot teljesített csütörtökön, és még a jövő évi új pályát is megismerte.

A Pirelli az egész 2017-es év folyamán tart privát teszteket, melyeken mind a tíz Formula-1-es csapat segítségével finomítja versenyabroncsait. Az Olasz és Szingapúri Nagydíj közti szünetben a Mercedes került sorra, a gyakorlás helyszíne pedig a Paul Ricard pálya volt.

A Mercedes W08-at – ezeken a teszteken a csapatok idei autókkal vehetnek részt, de az adatgyűjtést szigorúan korlátozzák – Lewis Hamilton vezette csütörtökön, napos és forró időjárási körülmények között. A brit 114 kört pakolt az autóba a nap folyamán, amely során vaktesztet végzett: ahogy megszokott, nem árulták el a versenyzőnek és csapatnak, éppen milyen keveréket vagy konstrukciót használ. Pénteken Valtteri Bottas váltja Hamiltont, aki egy gumitesztet már teljesített idén: a hungaroringi kollektív gyakorlás keretei között ő a Pirellit segítette.



Hamilton szerepvállalása azért meglepő, mert a 2016-os hasonló tesztektől látványosan távol tartotta magát: többször tervben volt, hogy ő segít a Pirellinek a Mercedes részéről, ám mindannyiszor visszalépett. Összességében mindössze 50 kilométert teljesített a tesztsorozaton, amely segítségével kifejlesztették az idei, széles abroncsokat. Ehhez képest csak ma 660 kilométert pakolt a Mercedesbe.

A versenyző így indokolta döntését: „Önként jelentkeztem a tesztelésre. Megtanultam a leckét Vetteltől” – utalt arra, hogy német riválisa vélhetően sokat profitált rendszeres tavalyi Pirelli-tesztjeiből. Hamilton ráadásul egy másik előnyre is szert tett: vezethetett azon a pályán, amely 2018-ban otthont ad a visszatérő Francia Nagydíjnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: