DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az FIA javaslatokat vár a rajtbüntetésekre

Az elmúlt napokban igencsak nagy visszhangja volt a motorcsere miatti rajtbüntetéseknek az F1-ben, a Nemzetközi Automobil Szövetség azonban nyitott az új megoldásokra.

Amióta bevezették az erőforrás-elemek cseréje miatti rajtbüntetéseket, a rendszert azóta érik kritikák, mások viszont úgy gondolják, hogy a költségek csökkentése jegyében ez az eddigi legjobb megoldás a szankcionálásra.

A jelenlegi szisztémában minden versenyző négyet használhat el az egyes egységekből, de sokaknak már a szezon felénél problémát okozott ennek fenntartása, ezért Spában és Monzában is komoly mennyiségű büntetést kellett kiosztani a mezőny renitenst tagjainak - az Olasz Nagydíj hétvégéjén kilenc pilótát is hátrasoroltak.



Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke természetesen azt szeretné, ha minél hamarabb megoldást születne, noha azt elismeri, hogy a szükséges válaszok megtalálása nem mindig olyan nyilvánvaló, mint azt a közvélemény gondolja. „Nem vagyok varázsló, olyasvalamiről van szó, melynek egy bizonyos folyamaton kell keresztülmennie” - nyilatkozta Todt a Sky Sportsnak, amikor arról kérdezték, hogy az FIA tervezi-e a szabályok módosítását a következő évre.

„A büntetéseket azért vezettük be, hogy csökkentsük a költségeket, de ha jobbat is ki tudunk belőle hozni, akkor nyilvánvalóan meg fogjuk próbálni - és nyitottak vagyunk minden remek ajánlatra” - tette hozzá a francia. Korábban felmerült a konstruktőri pontok levonása, mint esetleges retorzió, esetleg pénzbüntetés, melyet a szegényebb és a juniorkategóriákban szereplő csapatok kapnának, Todt pedig ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: „Konstruktív változásról és tervezetekről” van szó.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: