DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hivatalos: Raikkönen 2018-ban is marad a Ferrarinál

Ahogy az elmúlt két évben, úgy idén is pár hónapon át folyt a találgatás, hogy vajon ez lesz-e Kimi Raikkönen utolsó szezonja Formula-1-es versenyzőként, ám a Ferrari bejelentette, ismét bizalmat szavazott a negyedik éve nyeretlen finnek.

raikkonen_2



Kétségtelen, hogy idén már a sajtóban is kevésbé volt téma Raikkönen esetleges év végi menesztése, mint 2015-ben vagy 2016-ban, és az utóbbi hetekben már a csapat berkein belülről is olyan információmorzsákat lehetett hallani, miszerint számítanak a finn szolgálataira a 2018-as szezonban is.

Raikkönen már Mark Webber visszavonulása, azaz a 2014-es idény kezdete óta a mezőny rangidőse: idén októberben már 38 éves lesz, és új szerződése értelmében még 39 esztendősen is versenyezni fog. Emellett persze rendkívül keveset hibázik, a csapat pedig megbízhatóságára, rutinjára tud továbbra is alapozni. Bár a dobogós helyeket egyre szorgosabban gyűjti a csapathoz való 2014-es visszatérése óta, futamot nyernie azóta nem sikerült, viszont szükség esetén remek hátvédnek, csapatjátékosnak bizonyul a bajnokesélyes Sebastian Vettel mögött, mint azt legutóbb a Hungaroringen is bizonyította.

A Ferrari egy nyúlfarknyi közleményben erősítette meg, hogy a finn a zsinórban ötödik, összességében pedig már a nyolcadik szezonját is velük kezdi meg jövőre. A döntésben pedig most is lehet találni észérveket a fentebb említett biztos kézpár mellett is: a Ferrari szemmel láthatóan nem érdeklődik a középmezőny tehetséges, de évek óta az élcsapatok által levegőnek nézett pilótái, mint Romain Grosjean vagy Sergio Perez iránt, saját fiatal tehetségei pedig még nincsenek abban a fázisban, hogy kiérdemeljék a Scuderia versenyzői ülését. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy jövőre megpróbáljon állandó F1-es ülést adni két fiataljának, Charles Leclerc-nek és Antonio Giovinazzinak, akik erős szereplés esetén egy későbbi évben feljebb léphetnek.

00117013_397

És ne feledjük a történet azon vetületét sem, hogy a Ferrari még most is csak egy szerződtetett versenyzővel rendelkezik 2018-ra, Sebastian Vettel kontraktusa ugyanis idén év végén lejár, és vele továbbra sem jelentették be a hosszabbítást. Kicsi az esélye, különösen az idei bajnokesélyes formát látva, hogy a német átnyergeljen valahova három együtt töltött szezon után, mindenesetre egy rutinos pilótával immár bebiztosította magát a csapat. És tegyük hozzá, Vettel állítólag éppen attól tette függővé a szerződéshosszabbítás feltételeit, hogy megtartják-e a vele remek viszonyt ápoló Raikkönent a másik autóban, azaz innentől nagyon is elképzelhető, hogy változatlan felállásban folytatja jövőre a győzelmek hajszolását a Ferrari.

A győzelmek hajszolását, amelybe viszont, bármilyen szerepkör is áll szerződéseiben, Raikkönennek is nagyon jó lenne már beszállnia, hiszen aligha tenne jót a megítélésének, ha hosszú második ferraris periódusát újabb első helyek nélkül zárná. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: