DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mennyi csapatfőnököt fogyasztott el a mezőny az elmúlt években?

Frederic Vasseur érkezésével új csapatfőnököt kapott a Sauber - ennek apropóján kíváncsiak voltunk arra, hogy az F1-es csapatok hány vezetővel dolgoztak együtt az elmúlt évek során.

Amíg korábban bevett szokás volt, hogy a gárdák csapatfőnökök vezetésével vágnak neki egy-egy szezonnak, az utóbbi években megszaporodott az ügyvezető igazgatók, sportigazgatók és versenyigazgatók száma a Forma-1-ben. Frederic Vasseur Hinwilbe igazolásával a Ferrari 2014-es váltása óta először cserélt egy gárda csapatvezetőt szezon közben, ez pedig remek apropót ad arra, hogy sorra vegyük, mely csapatok bírták legtovább egy vezérrel - vagy fordítva.

Williams

Az élre minden idők harmadik legsikeresebb alakulata kívánkozik, hiszen az alapítás, 1977 óta az a Frank Williams irányítja az gárdát, akiről nemrég dokumentumfilm is készült. Mivel az idősödő vezér kevés versenyre látogat el, a Williams mindennapi ügyeit 2013 óta lánya, Claire intézi, helyettes csapatfőnökként.

Red Bull

Kevesen hitték volna a Red Bullról 2005-ben, hogy a bulicsapat néhány éven belül világbajnoki címet fog szerezni, azt pedig még kevésbé, hogy a gárda irányítása olyan szilárdnak bizonyul, mint Bernie Ecclestone uralma negyven éven át. Christian Horner az F3000-es Ardentől lépett fel, és azóta tökéletesen végzi a dolgát, Dietrich Mateschitz bizalma pedig töretlen felé. Mivel még mindig csak 43 éves, hosszú karrier várhat rá a gárda élén.

Toro Rosso

Hasonló a helyzet a fiókcsapatnál is: Franz Tost 2005-ben még a BMW-nél dolgozott, egy évre azonban megkapta a csapatfőnöki posztját a faenzaiaknál, ahol azóta is tevékenykedik.



Force India

Több évnyi tulajdonosváltás után, 2008-ban Vijay Mallya „kebelén” nyugodott meg a silverstone-i alakulat - az indiai üzletember tulajdonosként és csapatfőnökként irányította hazája nemzeti gárdáját. Nemrég azonban kiadatási eljárás indult ellene Indiában hatalmas tartozása miatt, ezért nem hagyja el Nagy-Britanniát. Bár hivatalosan még mindig Mallya a Force India csapatfőnöke, helyettese, Bob Fernley irányítja a gárdát a futamok alatt.

McLaren

Az első csapat a listán, amely több változáson ment át a múltban. Bruce McLaren 1963 és 1970, Teddy Mayer 1970 és 1982 között irányította az alakulatot, az 1981-ben színre lépő Ron Dennis azonban 2008-ig töltötte be a csapatfőnök szerepét. Ezt követően átadta a stafétát Martin Whitmarsnak, aki szépen lassan kivonult a csapat mögül, hogy 2014-ben már Eric Boullier irányítsa az istállót. Bár Dennis ekkora visszatért a csapat élére, mint a cég vezérigazgatója, az F1-es gárda ügyeit a francia vitte és viszi azóta versenyigazgatói pozícióban.

BAR/Honda/Brawn/Mercedes

A kilencvenes évek második fele igencsak zavaros volt a csapat számára tulajdonosváltás szempontjából, mégis szokatlanul kevés mozgás történt vezetői fronton náluk. Miután addigi legsikeresebb szezonjuk végén David Richardstól könnyes búcsút vettek 2004-ben, 2005 és 2007 között Nick Fry vezette a csapatot, egy évig a BAR-t, kettőig a Hondát. Szezon végén jött a meglepetés Ross Brawn képében, aki alig találta meg a helyét Brackley-ben 2008-ban, eladták a feje fölül az alakulatot.

Ő azonban néhány hónapnyi üresjárat után saját képére formálta a csapatot, hogy Brawn GP néven 2009-ban bajnoki címet nyerjen. Amikor a Mercedes a következő évben átvette az uralmat, Brawn maradt a csapatfőnök posztján 2013-ig, ám pechjére ekkor álltak össze igazán a dolgok az alakulatnál - a babérokat már nem ő, hanem az informális csapatvezetői posztot sportigazgatóként betöltő Toto Wolff aratta le.

Ferrari

A Forma-1-es mezőny legrégebbi alakulata 1988-ig Enzo Ferrari irányítása alatt állt, ám a vezér halálát követően sorban váltották egymást a vezetők a csapat élén. A helyzet 1993-ban szilárdult meg Jean Todt érkezésével, akihez a gárda legsikeresebb időszaka fűződik: a francia csapatfőnökként hét konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címig juttatta a Scuderiát.

2007 végén búcsút intett Maranellónak, helyére pedig az a Stefano Domenicali érkezett, aki hiába lett majdnem bajnok Felipe Massával 2008-ban, nem tudta megszerezni a hőn áhított sikert. 2014 tavaszán ezért szezon közben cserélték le Marco Mattiaccira, de ő sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, év végén ezért Maurizio Arrivabenét nevezték ki a csapat élére, akivel úgy tűnik, a Ferrari végre elindult a felfelé vezető úton.

Renault/Lotus/Renault

Amikor a csapat 2002-ben Benettonból Renault-vá vált, Flavio Briatore már Enstone élén trónolt - miután szerzett két bajnoki címet Fernando Alonsóval, értelmi szerzőként részt vett a szingapúri ütközésbotrányban, ezért 2009 őszén eltávolították a csapatfőnöki pozícióból. Helyét négy futam erejéig Bob Bell vette át, 2010 elejétől azonban Eric Boullier érkezett hozzájuk. A csapatból 2011-ben Lotus lett, a francia azonban egészen addig maradt, amíg egy csábítóbb ajánlat a McLarenhez nem szólította. Így a csapatot tulajdonló Genii Capital elnöke, Gerard Lopez vezette a gárdát 2014-15-ben, mígnem a Renault újbóli szerepvállalásával Frederic Vasseurhöz került a poszt. Mivel a francia elképzelései nem egyeztek az ügyvezető igazgató Cyril Abitebouléval, távozott a gárdától, így utóbbi egyedül viszi a boltot ez év eleje óta.

Sauber/BMW/Sauber

Peter Sauber 2005-ben a csapat jövőjét szem előtt tartva adta el gárdáját tokkal-vonóval a BMW-nek, csakhogy arra nem számított, hogy négy évvel később Mario Theissenék búcsút is intenek neki. Ezért visszavette a saját nevére a gárdát, 2012-ig irányítva azt, amikor megérkezett a Forma-1 első női csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn. Bár a hölgy tavaly biztosította a Sauber anyagi jövőjét a Longbow Finance-féle felvásárlásnak köszönhetően, elképzelései nem egyeztek a tulajdonossal, ezért távoznia kellett. Helyére a Renault-tól télen kiebrudalt Frederic Vasseur érkezett.

Haas

A mezőny legifjabb alakulata ugyancsak második évében jár, stabilitás várható ezen a téren: a korábbi Jaguar- és Red Bull-szakember Günther Steiner remekül irányítja a csapatot a kezdetek óta, a tulajdonos Gene Haas jobbkezeként.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: