DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Két nagydíjat kellene tartani Kínában”

Még csak nem is Kínában javasolták ezt, hanem a McLarennél: ha az USA-ban két versenyt akarnak tartani, miért lenne csak egy a világ legnépesebb és második legnagyobb GDP-jű országában?

Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke – aki előszeretettel osztja meg látásmódját az F1 más ügyeiről, például a versenynaptárról is – állt elő az elképzeléssel, hogy a világbajnokságnak komolyabb ázsiai turnéra kellene ellátogatnia. A Távol-Keleten jelenleg Japán, Kína, Szingapúr és Malajzia szerepel a versenynaptárban, de utóbbi 2018-ra kilépett szerződéséből.

„A sanghaji nagydíj már szilárd lábakon áll, de fel kellene deríteni a lehetőségét annak, hogy versenyt tartsunk egy másik jelentős nagyvárosban is, például Pekingben, vagy utcai futamot valahol, mint Vuhszi, amely nagyratörően növekszik” – mondta a supersport.com által idézett Brown csütörtökön. „Úgy vélem, a sanghaji verseny, mely a világ egyik leglenyűgözőbb és legpazarabb pályáján zajlik, kiemeli, mennyire exkluzív és gazdag a Formula-1.”



Zak Brown más megközelítéssel is gondol az ázsiai rajongókra, akik a Formula-1 nézettségéből jelentős hányadot tesznek ki, úgy is, hogy a futamokat számukra nem épp nézőbarát idősávban adják. Az európai versenyek időpontját is módosítaná, hogy a Távol-Keleten vonzóbb napszakban sugározhassák az élő adást:

„Az egyik kritika, melyet Kínából vagy Japánból hallok a rajongóktól, az, hogy a versenyeket mindig az éjszaka közepén adják (már ha adják), így a sport tényleg csak a keményvonalas és elszánt rajongókat gyűjti össze. Talán néhány hagyományos verseny időpontját kellene átgondolnunk, és ha találunk lehetőséget, akkor úgy variálni a menetrenddel, hogy az ázsiai rajongóinknak kedvezzen” – fejtette ki elképzelését Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: