DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Baumgartner exmérnöke lehet Whiting utódja

Úgy tűnik, a Bernie-korszak hamarosan véget ér: az üzletember fél éve távozott az F1 éléről, tavaly év végén pedig az FIA helyettes versenyigazgatója, Herbie Blash tett ugyanigy. Charlie Whiting lesz a következő?

Charlie Whiting, a lassan harminc éve Forma-1-es technikai megbízottként és két évtizede versenyigazgatóként dolgozó szakember visszavonulásáról már évek óta pletykálnak a paddockban, a 65 éves exmérnök azonban rendíthetetlenül végzi a dolgát – még azt követően is, miután jobbkeze, Herbie Blash a tavalyi év végén leköszönt tisztségéről.



A brit a sportág éléről januárban eltávolított Bernie Ecclestone régi bizalmasa és szövetségese volt, hiszen egy évtizedig dolgozott az üzletember keze alatt a Brabhamnél a nyolcvanas években. Most, hogy a 86 éves Ecclestone már nem tölt be semmilyen hivatalos tisztséget a Forma-1-ben, egyre gyakrabban kerül szóba búcsúja is – mint például legutóbb, a spanyol Marca hasábjain.

A lap munkatársa, José Maria Rubio úgy vélekedett, hogy Whiting hamarosan távozik a versenyigazgatói posztról, de már azt is tudni véli, ki foglalhatja el helyét őt követően. „Minden arra mutat, hogy a francia mérnök, Laurent Mekies lesz az utódja, aki Toro Rossótól való távozását követően az FIA-nak dolgozik. Mekies már jövőre átveheti a helyét, így Whiting búcsújával senki sem marad kulcspozícióban a Bernie-érából” - tette hozzá.

Mekies korábban évekig a Minardinál munkálkodott, többek között Baumgartner Zsolt versenymérnökeként, a Red Bull hatalomátvétele után pedig egészen 2014-ig állt a faenzaiak alkalmazásában, többféle pozícióban. A szakember azóta a biztonsági kutatásokért volt felelős a szövetségben, ettől az évtől kezdve pedig az F2 versenyigazgatói posztját tölti be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: