DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Honda válaszolt a McLaren kritikáira

A wokingi F1-es alakulat vezérigazgatója nemrég éles hangvételű nyilatkozatban bírálta motorszállító-partnerüket, ám a a japánok nem maradtak adósak a válasszal.

Nem sokkal a Monacói Nagydíj után kiderült, hogy Honda nem lesz kész Kanadára a beígért motorfejlesztésekkel, ami némi frusztrációt szült a McLaren háza táján. Zak Brown odáig ment, hogy „elveszettnek” nevezte a japánokat, és belengette, hogy ha záros határidőn belül nem sikerül felpörögniük az elvárt szintre, akkor akár más partner után nézhetnek. Amikor a Motorsport megkérdezte a Honda F1-es projektjét irányító Yusuke Hasegawát az amerikai nyilatkozatáról, így válaszolt: „Szerencsétlen eset, hogy nem tudom meggyőzni őket arról, hogy a megfelelő irányba haladunk. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem vesztünk el.”



„Több időre van szükségünk, de a helyes úton járunk. Ennek érdekében sok mindent teszünk, amit most nem szeretnék felfedni” – mondta a japán, aki szerint egyetlen mód van a McLaren meggyőzésére, méghozzá erősebb motor építése. „Talán arra gondolnak, hogy a jövőben képesek leszünk rá, de el kell hitetni velünk, egy meg tudjuk csinálni. Hasegawa, aki a McLaren kiszolgáló-egységében hosszas diskurzusba mélyedt Zak Brownnal, elmondta, hogy megérti kollégája frusztrációját, hozzátéve, hogy remek kapcsolatot ápolnak egymással.

„Én is frusztrált és csalódott vagyok, ahogyan a csapat is, nehéz a helyzetünk.” Amikor arról kérdezték a japánt, hogy a jelen körülmények között is tudják folytatni az együttműködést, így válaszolt: „Efelől semmi kétségem. Erős a kapcsolatunk csapatként, és így akarunk keresztülmenni ezen, együtt javítva a helyzetünkön.” Hasegawa szerint a McLaren nem adott nekik ultimátumot eddig, azt pedig nem kívánta megjósolni, mikor jöhet a várva várt újítás erőforrásukon.

A BBC-nek nyilatkozó Ross Brawn szerint a Honda értéket képvisel a Forma-1-ben, a megjegyzés pedig igencsak jól esett Hasegawának. „Nem tudtam erről, de örülök, hogy így látta.” A gyártó állítólag mások segítségét is felhasználja arra, hogy javítson helyzetén, a japán szakember pedig hozzátette, soha nem cáfolták, hogy elfogadják a kívülről érkező támogatást – ám nem kívánt ennek részleteibe bocsátkozni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: