DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Én is félreállnék Valtteri elől

Noha Lewis Hamilton az előző versenyen csapatutasítás kedvezményezettjévé vált, a brit biztos benne, hogy a bahreinihez hasonló esetek nem válnak rendszeressé a Mercedesnél - de ha kell, ő is megtenné ugyanezt a szívességet Valtteri Bottasnak.

Hamilton még alig tapasztalhatta a csapatutasítás jelenségét a Mercedeshez való 2013-as megérkezése óta, lévén a csapat igyekezett egyenlő bánásmódban részesíteni versenyzőit, amit könnyedén meg is tehetett, hiszen az elmúlt három évben magasan a riválisok előtt álltak az erősorrendben. Idén azonban a Ferrari bizonyította, hogy felkapaszkodott a szintjükre, így bizonyos esetekben már könnyelműségnek számítana, ha hagynák csatába bonyolódni egymással Hamiltont és Bottast, akik pontokat vehetnek el egymástól.

hamilton-bottas



A megváltozott hozzáállásra az első kézzelfogható példát a Bahreini Nagydíjon láthattuk, ahol ráadásul a küszködő Bottasnak rögtön kétszer is utat kellett adnia gyorsabb csapattársa számára. Hamilton szerint az istállónál helyesen cselekedtek, de elmondása szerint továbbra is csak szélsőséges körülmények esetén fog az istálló beleszólni a pályán elfoglalt sorrendjükbe.

„Az a hozzáállásunk, hogy a csapatnak kell nyernie, így nekünk is csapatként kell dolgoznunk [a pályán], de csak különleges esetekben van erre szükség” - szögezte le Hamilton a BBC-nek nyilatkozva.

„Arra kell törekednünk, hogy a csapat a lehető legtöbb pontot gyűjtse be a hétvégék során. És a munkaköri leírásunkban is az szerepel, hogy a győzelmeket nem magunknak, hanem a az istállónak szerezzük. Ha a versenyző nem tud nyerni, akkor nem helyes hozzáállás azt kívánni, hogy a másik autónak se sikerüljön. Idén le akarjuk győzni a Ferrarit, ehhez pedig szorosabban kell együttműködnünk, mint korábban bármikor.”

A háromszoros bajnok karrierje során többször is utalt rá, hogy ő nem is az a fajta versenyző, aki szívesen veszi, ha a csapatán belül kivételes elbánásban részesül kollegájával szemben, és gyorsan meg is ígérte, hogy ha legközelebb felcserélődnének a szerepek a pályán, ő sem fogja megnehezíteni Bottas dolgát.

„Hasonló helyzetben én is ugyanúgy reagáltam volna, ahogy ő tette” - mondta. „Ő maga is elismerte, hogy küszködött a hátsó gumikkal, de amikor megelőztem, közöltem a csapattal, hogy ha nem tudok elhúzni tőle, vissza fogom neki adni a pozíciót. Ám végül el tudtam húzni. Láttam, hogy Sebastian ellép tőlünk, és a nyomában akartam maradni, így ennek több értelme volt, minthogy mindketten visszaessünk és hagyjuk őt elsétálni. Ebben a helyzetben tehát csapatként dolgoztunk össze, és noha Valtteri számára nehéz döntés volt, végül úriemberként viselkedett és büszkévé tette az istállót.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: