DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso 75 évesen már nem akar Ferrari-kérdéseket

Amióta Fernando Alonso a csapat bajnoki esélytelenségére hivatkozva lépett ki Ferrari-szerződéséből és igazolt át a McLarenhez, mindenki azt figyeli, melyik istálló ér fel előbb a csúcsra, hogy kiderüljön, helyesen döntött-e a spanyol.

Nos, a Ferrari talált rá gyorsabban a helyes útra, olyannyira, hogy három verseny elteltével két futamgyőzelemmel állnak és vezetik is mindkét pontversenyt. Az elmúlt két évben Alonso folyamatosan azt hangoztatta, hogy az olaszok egyhelyben való toporgását látva örül annak, hogy két évvel a kontraktus lejárta előtt távozott Maranellóból, ám a spanyol a csapat 2017-es feltámadását látva sem gondolta meg magát, inkább csak az frusztrálja, hogy még mindig ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolnia.

alonso_1



„Erre az évre már egyébként sem lett volna velük szerződésem, szóval...” - kezdte érvelését Alonso. „De a Ferrari 20 év múlva is nyerni fog, és remélhetőleg nem lesz 75 éves koromig az a téma, hogy Alonso jól döntött-e, amikor elhagyta a Ferrarit! Öt évet töltöttem náluk, és nyertek ők már a múltban is, nyertek az én időmben - hiszen a végsőkig harcoltunk a bajnokságokért -, nyernek jelenleg és nyerni fognak a jövőben is. Szóval nem Fernando döntése körül forog az életük.”

„Persze szeretnénk versenyképesebbek lenni a jelenlegi csapatommal is, viszont ha 2015-öt és 2016-ot tekintem, vagyis azt a két évet, ameddig még tartott volna a szerződésem a Ferrarival, továbbra is helyes döntésnek vélem, hogy a McLarenhez szerződtem.”

„A Ferrarinál viszont eljutottam egy olyan pontra, amikor már túlságosan stresszessé vált a győzelem hiánya. Amikor egy versenyző az első egy-két évében jár egy csapattal, akkor ez még rendben van, de a hetedik-nyolcadik szezonban ezzel már nehéz megbirkózni. Kijelenthetem, hogy az elmúlt két évben számos minőségi javulás ment végbe az életemben, dacára az eredményeknek.”

Alonsóból azért annyit sikerült kihúzniuk a Szocsiban tartózkodó újságíróknak, hogy a jelenlegi erőviszonyok mellett szívesen visszaülne a Ferrariba, de a kétszeres bajnok gyorsan hozzátette, ha az F1-ben már nem is várnak rá újabb sikerek, akkor sem lehet egy rossz szava sem karrierje alakulására.

alonso-villeneuve

Alonso és Jacques Villeneuve beszélgetnek a paddockban, akik 2004-ben három futam erejéig még csapattársak is voltak

„Valóban, a Ferrari most győztes autóval rendelkezik, ahogy a Mercedes is. Persze mindenki szeretne a győztes autóban ülni, hiszen mind futamokat akarunk nyerni, de ez nem változtat a múltbéli cselekedeteimen. Még amikor elhagytam a Renault-t [2006-ban], akkor is mindenki azt mondta, hogy sohasem kellett volna távoznom tőlük, ám mégsem nyertek több bajnoki címet azóta” - mutatott rá.

„Valószínűleg azért kérdezgetik ezt még mindig tőlem, mert jó címlapokat és beszédtémát generál az ’elpazarolt tehetség’, én azonban rendkívül elégedett vagyok a karrieremmel, hiszen a múltban versenyképes autókban ülhettem, és megadatott számomra a lehetőség, hogy elérjek bizonyos dolgokat. Jelenleg is vannak olyan nagyon tehetséges pilóták a mezőnyben, akik még a dobogóra sem állhattak fel soha. Persze majd kiderül, hogy mit hoz a jövő, de jelenleg nagyon elégedett vagyok azzal, amit eddig tettem, és azzal, aki ma vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: