DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

A barcelonai tesztek végsebességei

Mennyi is az annyi? Általában komoly érdeklődés tárgya, hogy melyik csapat, milyen motorral futotta a legmagasabb végsebességet és ki hányadik ilyen tekintetben.

Pedig ez közel sem kizárólag a motor erején múlik. A beállításokon és az üzemanyagszinten is múlik a dolog, plusz a teszteknél sose felejtsük el azt sem, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mindenki teljes gázzal nyomja neki. Vagy éppen a motor van nagyon letekerve, mert az aerodinamikai, vagy hosszabb távú abroncsteszteknél például nem szükséges csúcsra járatni az erőforrásokat. Azért irányadónak általában jó meglesni ezeket az adatokat.

Az mindenesetre sokatmondó adat lehet, hogy a Ferrari ebben a tekintetben is vezet. A célegyenes végi mérési ponton a Scuderia autója volt a leggyorsabb. Igaz, azóta szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a Mercedes egy bizonyos (nem részletezett) motorprobléma miatt némileg letekert üzemmódban futtatta erőforrásait.

Átveszi-e az uralmat a Ferrari idén?


Nem meglepő módon a McLaren-Honda végzett a táblázat utolsó helyén. A japán erőforrás problémái folyamatosan kihatással vannak a wokingiak felkészülésére. Egyhuzamban 18 körnél többet sosem tudtak megtenni meghibásodás nélkül, még letekert üzemmódban sem volt túlságosan tartós a motor. Bár Alonso a sok kritika mellé némi dicséretet is megfogalmazott a Honda erőforrással kapcsolatban, a McLaren óriási hátránnyal indul neki az évadnak. De ne feledjük, ez csak irányadó, nem tudjuk a pontos üzemanyagszinteket, szárnybeállításokat és azt sem, ki mennyire nyomta ki a lelket az autóból, amikor a végsebességet mérték. Érdemes megnézni még a Sauber-Ferrari (tavalyi erőforrás) végsebességét is, ami alig haladja meg a Hondáét, miközben a legújabb specifikációval futó Ferrari és Haas-Ferrari 10-15 km/h-s előnyben van.

 

Ferrari

340.6 km/h

Williams

339.6 km/h

Mercedes

338.5 km/h

Haas F1

333.3 km/h

Red Bull

331.2 km/h

Renault

331.2 km/h

Toro Rosso

329.2 km/h

Force India

327.2 km/h

Sauber

325.3 km/h

McLaren

324.3 km/h

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: