DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Wolff: Hamilton adatmegosztós vágya irreális

A Mercedes csapatvezetője nem úszhatta meg, hogy reagálnia kelljen Lewis Hamilton múlt héten elejtett véleményére, aki legszívesebben megtiltaná az adatcserét a csapattársak között.

A háromszoros világbajnok a téli pihenőjéről visszatérve rögtön egy nagy port kavaró megnyilvánulással köszöntötte a 2017-es szezont, egy interjúban ugyanis arról beszélt, jobban élvezné a Formula-1-et, ha megszűntetnék a pilóták közötti adatmegosztás, és így mindenki magára lenne utalva a versenyhétvégék során. Persze a mezőny minden csapatánál alapvetőnek számít, hogy egymás segítése és a minél eredményesebb szereplés érdekében a két pilóta mérnökcsapata összedolgozik a nagydíjak során, és a versenyzők elől sincs elrejtve, hogy a garázs másik oldalán fészkelő riválisa mit hogyan csinált a pályán.

Wolffnak az elmúlt napokban volt ideje felkészülni a válasszal, amelyben egyszerre védte meg Hamilton és a csapatok érdekeit is.

C5W9UYdVcAAX-fz



„Mindig van abban valami lenyűgöző, ahogy a média próbál vitát generálni ott, ahol valójában nincs is vita” - kezdte a csapatfőnök. „De tudjuk, hogy a szalagcímek a legfontosabbak; ha arról szólnak, hogy a Mercedesnél minden a legnagyobb rendben, akkor azzal nem fognak lapeladásokat vagy kattintásokat termelni. Viszont ha az áll bennük, hogy háború van a Mercedesnél, akkor már rögtön más a helyzet!”

„Lewistól azt kérdezték, hogy ha változtathatna valamit a Formula-1-ben, mi lenne az. Erre ő versenyzői nézőpontja révén azt válaszolta, hogy szeretné megszűntetni az adatmegosztást a csapatokon belül, hiszen ezáltal minden pilótának a saját tehetségére kellene hagyatkoznia.”

„Én pedig nagyon szívesen támogatnám is ezt az ötletet, ha az összes többi csapat is így csinálná. Az adatok megosztása azért fontos, mert így a csapat együttes erővel fejlesztheti az autót és teheti azt gyorsabbá egy versenyhétvége során. A telemetriából ugyanis kiolvasható, ha az egyik versenyző más ívet használt, ha öt méterrel később fékezett, vagy akár ha öt méterrel előbb fékezett, de ezáltal nagyobb lendületet tudott bevinni a kanyarba. Mindez pedig fontos összetevő a sikerhez. Ha mindenki csak a saját adatait használhatná fel, az nagyszerű lenne a sport szempontjából, ám ezt érvénybe kellene léptetni az egész mezőnyben, ez pedig lehetetlen, hiszen nem létezik erre vonatkozó szabály. Lewis is hozzátette, teljes mértékben megérti, hogy ez az ötlete nem valósulhat meg, de ez a mondata már sokak fülét elkerülte.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: