DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton: Igazságtalan, hogy a csapattársam látja az adataimat

A háromszoros világbajnok F1-es pilóta nehezen tudja megemészteni, hogy a garázs másik oldalán lévő ellenfele felhasználhatja saját, kemény munkával megszerzett információit.

A Mercedes egyik partnere, a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó UBS nemrég élő facebookos videóban adott lehetőséget a rajongóknak arra, hogy feltehessék kérdéseiket Lewis Hamiltonnak. A tavaly a bajnokság második helyén végző pilóta többek között itt mondta el, mennyire szeretne több utcai pályát a Forma-1-ben, különösen egy esetleges New York-i helyszín hozná lázba. A rajongók arra is kíváncsiak voltak, hogy ha megtehetné, milyen szabályt változtatna meg a Forma-1-ben, ezzel kapcsolatban pedig a telemetriai adatok csapattársak közötti megosztását emelte ki.



„Képzeljék el, hogy kint vagyok a pályán, futom a köröket, megcsinálom, ami tőlem telik, a másik srác pedig lát mindent” – mondta Hamilton. „Szerintem ennek nem így kellene lennie. Kértem is a csapattól, én pedig nem akarom látni a társam adatait. Szerintem igazságtalan, hogy ha valaki elvégzi a munkáját, akkor a másik lehetőséget kap arra, hogy tanulmányozhassa azt. Ez ahhoz hasonló, mintha teleraknánk a testedet érzékelőkkel.”

„A pályán hajtva megtaláljuk a tökéletes fékezési pontot, hol vannak bukkanók az aszfalton, és kitapasztaljuk a felgumizódást: mindezek segítenek abban, hogy megfelelően át tudj haladni egy adott kanyaron. Aztán ott a másik pilóta, aki vagy többet, vagy kevesebbet észlel ezekből a dolgokból, de ott vannak előtte az adatok, és kapásból le tudja másolni azokat. ’Ó, itt öt méterrel korábban fékezett, akkor megpróbálok én is öt méterrel korábban fékezni.’”

„Ez az, amelynek nem igazán örülök, hiszen lehetővé teszi a másik számára, hogy közelebb kerüljön hozzád” – tette hozzá Hamilton, aki azonban úgy véli, hogy a csapat egyik versenyzője teljesen másik útra téved a beállításokkal, akkor megengedhető, hogy betekintést nyerjen társa adataiba. „Ez a csapat javát szolgálja, és nem vagyok ellene annak, hogy a mérnökök megosszák egymással tapasztalataikat, de a pilótáknak ezt nem kellene megengednünk. A csapat elvileg azért igazoltak le, mert én vagyok a legjobb, végigjártam a szamárlétrát, és nyertem mindenütt. A másik srácnak pedig, legyen az bárki, szintén a saját útján kell megtanulnia a dolgokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: