DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Tavalyi gumikeverékeket is visznek az F1-es tesztre, na de miért?

Megtartotta szokásos év eleji számadását a Pirelli, amelyből kiderül, hogy több mint 3500 gumiabronccsal készülnek a nyolc F1-es tesztnapra, ezek közül 280 azonban 2016-os keverék lesz.

Az idei autóbemutatók vasárnap a végéhez érnek, a jövő héten pedig már a teszteké lesz a főszerep: a mezőny tíz csapata hétfőtől csütörtökig, a rákövetkező héten pedig keddtől péntekig fog Barcelonában körözni.

Ehhez persze jó sok gumiszettre is szükség lesz, így hát a Pirelli sem tétlenkedett az elmúlt hetekben, hiszen összesen 880 szett, azaz 3520 darab gumit szállítanak a nyolc tesztnapra. Az abroncsok idénre alaposan átalakultak: az elsők 60, a hátsók 80 milliméterrel lettek szélesebbek, a nagyobb tapadás nyújtása mellett pedig strapabíróbbakká is váltak, alkalmazkodva az új aero-szabályokhoz.

pirelli-ultrasoft



Március 2-át, azaz jövő hét csütörtökét jelölte ki a Pirelli a pálya mesterséges felvizezésére, vagyis az esős tesztre, amin csak akkor változtatnak, ha az egyik korábbi napon magától szakadna le az ég Montmelóban. Ahogy a szezon során is működik, a használandó gumikeverékek egy részét most is a csapatok választhatták ki maguknak, a kérések alapján pedig a következő mennyiséget szállítja a cég az egyes keverékekből:

kemény 23
közepes 263
lágy 287
szuperlágy 74
ultralágy 51
intermediate 67
extrém esős 45

2017-es keverékből viszont csak 810 szett lesz, hiszen a maradék 70-et idei paraméterekkel, de tavalyi összetétellel rendelkező abroncsok fogják kitenni. A Pirelli magyarázata szerint ezek szállítását is a csapatok kérték, arra az esetre, ha „a gumikra ható terhelés és az autók teljesítménynövekedésének mértéke alacsonyabb lenne a vártnál”. Mindenesetre nehéz elképzelni, hogy ez a vészforgatókönyv megvalósulna, és az istállóknak szükségük lenne a gyengébb tapadást nyújtó és nagyobb kímélést igénylő gumikra.

A 810 idei követelmények alapján készült szett jelenlétéből pedig az következik, hogy minden csapatnak 81 szett gumi áll majd rendelkezésére a nyolc tesztnapra, így egy nap alatt átlagosan tízet használhatnak el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: