DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Egy dolgon áll vagy bukik a Red Bull sikere

Legalábbis a csapatfőnök Christian Horner szerint, aki négy évvel legutóbbi diadalmas F1-es szezonjuk után ismét a csúcsra szeretné vezetni alakulatát.

Az aerodinamikai változások súlya mellett a szakemberek abban is egyetértenek, hogy a megnövekedett sebességek miatt továbbra is nagyon fontos lesz a motorerő. A Renault úgy véli, hogy a megkérdőjelezhetetlen előrelépés ellenére is le vannak maradva a Mercedestől, Christian Horner azonban éppen ettől tette függővé alakulata 2017-es sikerét. „Vadonatúj motorral álltak elő, teljesen más koncepció szerint dolgoztak – komoly telük volt” – idézte a Motorsport.com a britet. „Reméljük, hogy teljesítmény terén előrelépést könyvelhetünk el, és ha így lesz, akkor csapatunk világbajnoki kihívó lehet idén, nehéz perceket szerezve a Mercedesnek és a Ferrarinak.”



„Persze a Mercedes, mint háromszoros világbajnok, ezúttal is a legyőzendő csapat szerepét fogja játszani. Magasra helyezték a lécet, mi pedig ezt szeretnénk elérni. Remélhetően valós kihívók leszünk majd: fantasztikus a pilótapárosunk, a csapatban stabilitás uralkodik, és nagyon izgatottak vagyunk az új szezon előtt. Horner szerint a Red Bull télen végzett munkája gyümölcsöző lehet 2017-ben: „Bármely holtszezonnak megvannak a maguk követelményei: olyanok voltunk, mint egy hattyú, amely dühösen csapkod a víz alatt, de összességében elmondható, hogy a cél felé tartunk. Úgy vélem, az RB13-as a legcsinosabb autó, melyet valaha terveztünk – van egy régi mondás, mely szerint, ha a külső stimmel, rossz már nem jöhet. Nos, ez az autó elképesztően néz ki.”

Horner azonban úgy véli, hogy a korábbi évadokhoz hasonlóan ezúttal is érezhető némi idegesség a Red Bullnál a szezonkezdet előtt. „Mielőtt az autó pályára gurulna, vannak aggodalmas pillanataink” – mondta a brit. „Az első, amit látni szeretnénk, az az, hogy visszajön-e a kör végén! Izgalmas, amikor egy új autóról lerántjuk a leplet. Aztán persze ott a tesztelés, amikor mindenki azon csámcsog, hogy ki milyen időt futott, mennyi üzemanyaggal, ki futott versenyszimulációkat, stb. Ezeknek semmi köze a valósághoz. Fel kell tenni a szemellenzőt, és csak a saját programodra kell koncentrálnod, és hogy milyen fejlesztéseket szeretnél elérni. Ezek ugyanis biztosan változni fognak Melbourne-ig. Nagyon érdekes látni, mekkora érdeklődés övezi ezeket a teszteket, mi pedig az utóbbi években egyre jobbak lettünk abban, hogyan koncentráljunk csak a saját feladatainkra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: