DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hivatalos: Ex-ferraris sztármérnököt szerzett a Mercedes

Megerősítést nyert a korábbi pletyka: a Ferrari korábbi technikai igazgatója, James Allison a Mercedesnél folytatja, ő lesz Paddy Lowe utódja az istállónál.

Nagyon fontos darab került helyére az élcsapatok szakemberi keringőjében: a Mercedes hivatalosan is megerősítette, hogy a Williamshez távozó technikai főnöke, Paddy Lowe utódja James Allison lesz. Allison 2013-tól erősítette a Ferrarit, egy családi tragédia miatt azonban tavaly nyáron elváltak útjai a csapattól. Köztudott volt, hogy az Anglia és Olaszország között ingázó mérnök egy brit székhelyű csapatnál szeretne elhelyezkedni, hogy közel legyen gyermekeihez.

„Rendkívül izgatott vagyok, hogy újra dolgozhatok, miután távol töltöttem az elmúlt időszakot a sporttól” – áll a Mercedes közleményében James Allison nyilatkozata. „Hatalmas kiváltság, hogy ilyen pozícióval bíztak meg a csapatban, amely ennyire látványosan jól teljesített az elmúlt három szezonban.”



Fontos kiemelni, hogy a 48 éves mérnök – akit generációja legjobbjának tartanak, és neki tulajdonítják a Ferrari 2015-ös feltámadását – Paddy Lowe utódjának tekinthető, mégsem ugyanazt a feladatkört kapja meg, mint elődje. Lowe címe technikai ügyvezető igazgató volt, lényegében a csapatfőnöki teendőket látta el Toto Wolff-fal megosztva, kiegészítve a műszaki ügyekben való felelősséggel. Allison azonban hagyományos technikai igazgatóként érkezik, amely poszt az elmúlt években nem létezett a Mercedesnél: ez azt jelenti, hogy kisebb befolyása lesz, mint Lowe-nak, és a ranglétrán Wolff alatt kap helyet.

„Boldog vagyok, hogy üdvözölhetem Jamest a csapatban, és igazán várom, hogy vele dolgozhassak” – mondta Wolff. „Technikai csapatunk minden szinten extrémen képzett, és a csúcson van, mint a zsinórban szállított három bajnoki cím is jelzi. Nem volt könnyű megtalálni a helyes személyt, aki erősítheti tapasztalt mérnöki brigádunk, teret adhat a fiatal csapattagoknak a fejlődésre, és egyúttal saját vízióját is magával hozza. James éles eszű mérnök. Azt hiszen, megtaláltuk a tökéletes embert, aki kiválóan illik a csapat felső vezetésébe.”

James Allison március 1-jén állhat munkába a Mercedesnél. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: