DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Rosberg-Hamilton csata számokban

Az F1-es világbajnok visszavonulásával lezárult egy korszak, ideje áttekinteni, hogy hogyan alakult a két Mercedes párharca az elmúlt négy szezon során - íme a statisztika.

Az utóbbi három év Nico Rosberg és Lewis Hamilton harcáról szólt a Formula-1-ben, a két Mercedes-pilóta kiegyenlített csatát vívott a világbajnoki címekért. A német váratlan visszavonulásával ez a korszak lezárult, az istálló csapattársat keres Hamiltonnak, így ideje áttekinteni, hogy mire is ment egymással a két világbajnok az elmúlt időszakban.

Négy évet voltak csapattársak, hiszen 2013-ban igazolt a McLarentől a Mercedeshez Hamilton - azóta háromszor ő, egyszer Rosberg végzett előrébb az év végén. A 2013-as negyedik-hatodik hely után a brit kétszer, a német egyszer lett világbajnok, ezekben az években a másik pilóta szerezte meg az ezüstérmet. Hamilton 1334, Rosberg 1195 pontot gyűjtött.

rosberg-hamilton-2016_1



Az időmérőket tekintve 42-36-ra nyert Hamilton (a szezonok időmérős teljesítményét nézve 3-1-re), a brit 35, a német 29 alkalommal indulhatott pole-pozícióból - az első sorból viszont ugyanannyiszor vághattak neki a futamoknak, 57-szer. A legrosszabb rajtpozíció Rosbergnél a 12., Hamiltonnál a 22. hely volt.

A vasárnapi teljesítményeket nézve is Hamilton áll jobban, ő 32, Rosberg 22 győzelmet jegyzett, a brit 55-ször, a német 50-szer állhatott a dobogón. Azokon a futamokon, ahol mindketten célbaértek, Hamilton 37-szer, Rosberg 27-szer végzett előkelőbb helyen, Hamilton 19, Rosberg 16 leggyorsabb kört futott és még egy érdekesség: előbbi 7, utóbbi 8 alkalommal esett csak ki a négy szezon alatt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: