DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ki hogyan lehet világbajnok Abu Dhabiban?

2014-hez hasonlóan ismét az utolsó futamon dől el a vb-cím sorsa a Mercedes pilótái között, ám ezúttal Nico Rosberg van kedvezőbb helyzetben. Megnéztük, ki milyen forgatókönyvek esetén ünnepelhetne.

Zsinórban harmadik éve emelkedik ki a mezőnyből a Mercedes autója, s ebből másodszor húzódik el az utolsó futamig a két versenyző párharca a világbajnoki győzelemért. 2014-ben Lewis Hamilton győzelemmel győzte le a műszaki hiba miatt vissza is eső Nico Rosberget az idényzáró Abu Dhabi Nagydíjon, míg tavaly a brit már három versennyel a vége előtt bebiztosította elsőségét. Idén azonban minden eddiginél szorosabb a helyzet, ráadásul ezúttal a német van előnyösebb helyzetben: bár az utóbbi futamokat Hamilton nyerte, Rosberg minden alkalommal második lett mögötte, így 12 pontos előny birtokában érkezik meg a hétvégi fináléra.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a világbajnoki éllovas a dobogón végez Abu Dhabiban, a háromszoros vb-győztes csapattársa eredményétől függetlenül megszerzi karrierje első címét – 34 évvel édesapja, Keke Rosberg sikere után. Viszont az is igaz, hogy amennyiben Hamilton nyerne, a németnek muszáj legalább harmadikként célba érnie: negyedik hely esetén már egy ponttal lemaradna az összetett elsőségről.

hamilton-rosberg-interlagos-dppi



Ha pedig Hamilton szempontjából szemléljük a lehetséges forgatókönyveket, a britnek mindenképp dobogóra kell állnia Abu Dhabiban, ha meg akarja előzni Rosberget a tabellán, amennyiben ugyanis negyedik lesz, akkor már csak egálra tudja hozni kettejük versenyét a pontok tekintetében (ehhez kell ellenfele nullázása is), ám ebben az esetben a több második helyének – négy a hárommal szemben – köszönhetően a német lenne a világbajnok (győzelemből mindketten kilencet szereztek a szezon során).

Ezen kívül csak egy esetben lenne egyébként pontegyenlőség a két mercedeses között: ha Hamilton második lesz, Rosberg pedig hetedik, ekkor viszont a brit ünnepelhetne, ugyanis a kilenc-kilenc első és a négy-négy második hely mellett neki három harmadik helyezése lenne, szemben csapattársa kettőjével. Íme, az összes lehetséges végkimenetel:

Rosberg a világbajnok, ha:

- dobogón végez, Hamilton eredményétől függetlenül

- negyedik, ötödik vagy hatodik, miközben Hamilton nem nyeri meg a versenyt

- hetedik vagy nyolcadik, és Hamilton nincs benne az első kettőben

- Hamilton nem végez a dobogón, függetlenül a saját helyezésétől

Hamilton a világbajnok, ha:

- megnyeri a futamot, és Rosberg nem áll dobogóra

- második, míg Rosberg legfeljebb hetedik

- harmadik, és Rosberg legfeljebb kilencedik

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: