DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamiltoné a pole Sepangban

A brit F1-es pilóta ellenállhatatlan teljesítménnyel szerezte meg pályafutása 57. rajtelsőségét a Malajziai Nagydíj időmérő edzésén csapattársa és Max Verstappen előtt.

Meglepő módon az elsőként pályára hajtó Pascal Wehrlein és Jolyon Palmer mellett a hétvégét eddig uraló Mercedes párosa, Nico Rosberg és Lewis Hamiltoni is hamar kigurult a garázsból. A mezőny felhős időben kezdte meg a körözést, annak ellenére, hogy a brackley-i alakulatnál úgy vélekedtek, hogy nem várható eső a kvalifikáció első szakaszában. Az első hiba Jenson Button nevéhez fűződött, aki az utolsó előtti kanyarban pörgette meg McLarenjét, de a piruett után folytathatta edzését.

Akárcsak a szabadedzéseken, a legtöbb pilótának ezúttal is a 15-ös kanyarral gyűlt meg a baja, Romain Grosjean viszont ettől függetlenül hagyta el jobb oldali visszapillantó tükrét. A Q1 végéhez közeledve a két Force India teljesítménye volt a legmeglepőbb, ugyanis Nico Hülkenberg kevesebb mint négy tizeddel maradt el Lewis Hamiltontól a harmadik helyen, őt pedig csapattársa, Sergio Perez követte, további két és fél tizeddel. Ahogyan az várható volt, Fernando Alonso nem törte magát a továbbjutásért, annál inkább a Sauberek és a Manorok. Egyik csapat sem tudta továbbjuttatni pilótáit, hozzájuk még az utolsó kanyarban hibázó Jolyon Palmer csatlakozott a kiesők listáján.



Ha valakinek kétségei voltak afelől, hogy a Mercedes megfogható lesz ezen a délutánon, a Q2 elején az Ezüstnyilak odapörköltek a mezőnynek: Lewis Hamilton hibázott gyorskörén, de így is 1:33.046-ot tudott futni. Mögötte hamar kialakult a Rosberg, Verstappen, Ricciardo, Raikkönen sorrend, az élcsapatok mögött pedig kezdett kiéleződni a Force India és a Williams csatája. A tűzijátékon Valtteri Bottas vesztett rajta, aki elfékezte magát, és éppen hogy csak kiesett - a finnt Jenson Button ütötte ki a top10-ből, és nyolcadikként jutott tovább. Bottashoz Romain Grosjean, Esteban Gutierrez, Kevin Magnussen, és meglepetésre a két Toro Rosso, Danyiil Kvjat és Carlos Sainz csatlakozott a kiesők listáján.

A Q3-ban Max Verstappen állította fel a szintidőt 1:33.420-szal, akit első próbálkozásra sem csapattársa, sem pedig a Ferrarik nem tudtak megelőzni. Azonban annak rendje és módja szerint Lewis Hamilton jött, látott, és beautózott 1:33 alá, kis híján hat tizedet verve a holland pilótára. Nico Rosberg eközben hibázott, és az első köre mindössze az ötödik helyre volt elég. Másodjára is hibázott, ezúttal az utolsó kanyarban, de legalább fel tudott zárkózni csapattársa mögé.

Mögöttük sem változott a sorrend, Max Verstappen maradt a harmadik Ricciardo és a két Ferrari-pilóta előtt. Mögöttük a két Force India, Jenson Button és Felipe Massa egészítette ki az első tízet.

Az időmérő edzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: