DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Zanardi visszasírja a régi F1-et

A 41 F1-es futamon induló olasz pilóta beállt azok sorába, akik szerint régen minden jobb volt - Zanardi úgy véli, hogy autók folyamatos változása miatt lett olyan a sportág amilyen.

Alex Zanardi nem Forma-1-es pályafutása miatt vonult be az autósport történetébe, hanem két CART-bajnoki címe, valamint kis híján az életébe kerülő balesete miatt - legutóbb pedig a riói paralimpián duplázta meg aranyérmei számát. Az olasz sportember a Jordan, a Minardi, a Lotus, valamint a Williams színeiben versenyzett a száguldó cirkuszban - legjobb eredménye egy hatodik hely a ’93-as Brazil Nagydíjról.

Zanardi az 1993-as Brazil Nagydíjon


Egyre gyakrabban hallani olyan véleményeket, melyek rózsaszín ködbe burkolják a múlt Forma-1-ét -ezeknek a sirámoknak biztosan van valamilyen alapja, Zanardi pedig most elmondja, mit hiányol a sportágból napjainkban. „Úgy vélem, a Forma-1 érdekességét korábban a megjósolhatatlanság adta” - idézte az olaszt a Motorsport-Total.com. „Amikor egy pilóta ma kivételes teljesítményt nyújt, jobb esetben csak arra képes, hogy néhány tizeddel legyőzze a csapattársát. Régen azonban voltak olyan pillanatok is, amikor Ayrton Senna 1,8 másodperccel győzte le csapattársát Monzában a pole-ért.”

„A csapat 650 lóerővel küldte ki a pilótáját a pénteki és szombati edzéseken, valamint a pénteki időmérőn, és a szombati időmérő elején. Aztán megkérdezték tőle: ’Készen állsz?’ Ha a válasz igen volt, akkor feltekerték a motort, és feltettek egy új szett abroncsot az autójára. Egy kör erejéig engedték csak ki, mert ennyi ideig tartottak ki a gumik - a teljesítmény az 1500 lóerőt is elérhette, ez pedig több mint kétszeres növekedés!”

Zanardi szerint 25-30 évvel ezelőtt egyértelműen elváltak a jók a legjobbaktól. „Valóságos művészet volt közel kerülni a határokhoz. Ayrton Sennának ez a vérében volt, sokkal inkább, mint bárki másnak. Számomra ez jelentette a szórakoztatást, nagyon meggyőző volt látni, az emberek pedig függővé váltak a Forma-1 felé. Olyan szabályokat kellene hozni, melyekkel a sportág kiemelkedőbbé válna, de úgy tűnik, manapság nem ez a tendencia érvényesül.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: