DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 24. péntek
F1

Ő érkezhet Button helyett a Williamshez

A brit bejelentése után ismét beindult a találgatás: kit igazol le a grove-i csapat? Sajtóhírek szerint egy F3-ban versenyző, 18 éves, hatalmas pénzbeli háttérrel rendelkező kanadai lehet a befutó.

Miután Felipe Massa csütörtökön bejelentette visszavonulását, nagyon rövid ideig tűnt úgy, hogy megnyílhat az út Jenson Button Williamshez való igazolása előtt. Egészen szombatig, tegnap ugyanis a brit pilóta is közölte, hogy 2017-ben nem lesz az F1-es mezőny tagja. Valtteri Bottas maradása egyre biztosabb a Williamsnél, ugyanakkor azt még nehezebb megválaszolni, ki foglalhatja el a másik ülést – különösen, hogy sajtóhírek alapján az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy Sergio Perez marad a Force Indiánál.



A motorsport.com a paddockban levő számos forrásra hivatkozva arról ír, hogy a kanadai Lance Stroll lehet a befutó, aki fejlesztőpilótaként már most a Williams kötelékébe tartozik. Stroll a Formula-3-as Európa-bajnokság bajnoki címének fő esélyese. Tavaly újoncként ezt a kategóriát ötödikként zárta, azelőtti évben pedig – első formaautós szezonjában, még a Ferrari akadémiájának tagjaként – az olasz Formula-4-es szériát nyerte meg. Idén már egy harmadik hely is elegendő lenne számára, hogy megszerezze az F1-es szuperlicenszhez szükséges 40 pontot. Mivel a fiatal versenyző októberben betölti a 18 éves kort, minden akadály elgördül, hogy versenyzői engedélyt kapjon.

Nyilvánvaló tehetsége mellett az sem mellékes, hogy anyagi háttere is bombabiztos, apja a dúsgazdag üzletember, Lawrence Stroll, aki hétvégén Monzában tartózkodik. Vagyonáról sokat elmond, hogy több F1-es csapat, köztük a Sauber megvásárlásával is szóba hozták, ráadásul övé a Prema Powerteam is, amely az F3-ban és GP2-ben versenyez. A motorsport.com szerint eredetileg azt tervezték, hogy Stroll ezzel a csapattal jövőre az F1 előszobájába lép fel, de az erős idei eredmények alapján meggondolták magukat, és úgy vélik, ez a lépcsőfok kihagyható.

A lap hozzáteszi, a Williams érdeklődött Button leszerződtetése iránt, de a brit pilótával való egyeztetések nem haladtak jó ütemben. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: