DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Gutierrez: Miért mindig én kapok?

A mexikói pilóta – némileg enyhébb kiadásban – kezd Pastor Maldonado örökébe lépni a mezőny rosszfiújaként. Szerinte rajtbüntetése túl szigorú, a stewardok pedig következetlenek. Csapata is megvédte.

A 13. helyről a 18.-ra hátrasorolt Esteban Gutierrez a mezőny negyedik versenyzője, akit rajtbüntetéssel sújtanak. Egyben az egyedüli, akire nem motorcsere miatt szabták ki az ítéletet. Gutierrez figyelmetlen volt a szombati szabadedzés folyamán, túl lassan haladt az ideális íven az Eau Rouge kanyart követő beláthatatlan szakaszon, a hátul érkező Pascal Wehrleinnek ezért a fűre kellett kormányoznia autóját, hogy el ne találja a Haast.

„Nagyon szigorú büntetés, különösen azt tekintetbe véve, hogy Magnussen hasonlóért semmit sem kapott. Az ő joguk dönteni, de legalább legyenek következetesek, ez fontos lenne. Ma nem voltak azok, ez a véleményem. Tiszteletben tartom őket, én megfelelően viselkedtem, elmagyaráztam az álláspontom, de végül… igazságtalan azt látni, hogy valaki hasonlóért megússza büntetés nélkül” – panaszkodott Gutierrez.



A mexikói így magyarázta az incidens okát – tulajdonképpen finoman a csapatra kente: „Kommunikációs hiba volt, félreértés, tulajdonképpen nem kaptam meg az üzenetet a mérnökömtől, hogy érkezik. Nagyon gyorsan jött. Helyet hagytam neki a jobb oldalon, ő először balra húzódott, aztán jobbra. Ilyenkor a legjobb egyenesen menni tovább, egyébként nagy veszélybe sodorhatjuk egymást.”

Gutierrez korábban főleg a kék zászlók alatt tanúsított magatartásával érdemelte ki a reflektorfényt. Csapata kitartóan védelmezi, Günther Steiner Haas-főnök még adatokat is előbányászott: „Nem hiszem, hogy a kék zászlóknál bármi rosszat csinált volna, egyedül Lewis Hamilton mutatta neki a középső ujját. Elvégeztünk egy kutatást, és Estebant csak 0,2 másodperccel tartott tovább megelőzni, mint az előtte levő lekörözöttet. Azért kaptunk öt másodpercet, mert ő felbosszantotta Lewist.”

„Ricciardo pedig, mert nem volt tökéletes a kék zászlós előzése, szóvá tette, hogy ’megint Esteban’. Jézusom, hisz csak egyetlenegyszer történt valami. Ha sokkal gyorsabb az autód, gond nélkül kellene előzni, nem panaszkodni. Autóversenyzők ők, vagy azt akarják, hogy mindenki lehúzódjon? Kicsit vissza kellene térni ahhoz, hogy valódi versenyzők legyünk. Ha jobb az autód, egyszerűen előzd meg” – bizonygatta pilótája igazát Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: