DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Massa nincs kibékülve a magas guminyomással

A Williams csapnivaló pénteket zárt, hiszen mindössze egyszer tudtak beférkőzni a legjobb tíz közé az F1-es Belga Nagydíj szabadedzésein, még délelőtt, Valtteri Bottas révén - Felipe Massa a gumikra panaszkodott.

A Motorsport információi szerint a Pirelli által meghatározott minimális guminyomás-értékek a következők Spa-Francorchamps-ra: 23,5psi az első, valamint 22psi a hátsó abroncsokon. Felipe Massa szerint emiatt nem tudott megfelelően felgyorsulni a pénteki szabadedzések folyamán, ugyanis délelőtt a 12., délután pedig a 17. leggyorsabb időt autózta. „Nagyon furcsa volt ma az autó viselkedése, sokat szenvedtünk a gumikkal a rövid és hosszú etapokon egyaránt. Nehéz pénteken vagyunk túl, és hosszú éjszaka áll előttünk, hogy kijavítsuk a problémákat” - tette hozzá a brazil pilóta.



„Úgy vélem, hogy a problémák egyik forrása a guminyomásban rejlik: soha nem autóztam még ilyen magas értékekkel, mint most, egész karrierem során sem. Hogy őszinte legyek, ez már kicsit a vicc kategóriába tartozik. Szerintem mindenki szenvedett, hiszen nem csak egyedül én autóztam ilyen magas guminyomással - az autó egyszerűen nincs ott, ahol lennie kellene.” Ennek alapján Massa nem vár remek hétvégét a csapattól, inkább csak bízik benne, hogy sikerül valamennyit javulniuk szombatra. Amikor felvetették a brazilnak, hogy elviekben Spának feküdnie kellene a Williamsnek, így válaszolt: „Igen, de most nem ez volt a helyzet. Nagyon hosszú éjszaka vár ránk a problémák kijavítása miatt. Van néhány csapat, melyek nagyon gyorsnak tűnnek, mint például a Force India és a McLaren, és jelenleg az a célunk, hogy előttünk legyünk. Nekik jól sikerült a pénteki nap, nekünk nem, és dolgozunk kell ennek a megváltoztatásán.”

Massa csapattársa, Valtteri Bottas úgy véli, „elfogadható” napon van túl - ő az első edzésen 9., a másodikon 16. helyen zárt, a délutáni edzés felét viszont a garázsban töltötte az ECU meghibásodása miatt. „Ha csak a köridőket nézzük, nagyon rossz napunk volt. Amikor pedig feltetettem a szuperlágyakat, mindenki tele tankkal autózott, én pedig forgalomba kerültem. Annyira azért nem érzem rosszul magam, biztos vagyok benne, hogy gyorsabbá tudjuk tenni az autót, és az egyensúlyán is javítani tudunk. Remélem, hogy holnap sokkal jobbak leszünk, és simán az első tízben végzünk majd” - tette hozzá a finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: