DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Nem hallgatnak a pilóták véleményére?

Bár a halo bevezetését eltolták 2017-re, vannak versenyzők, akik nem örülnek a halasztásnak - Carlos Sainz szerint például hiába mondanak bármit az F1-es pilóták, úgysem hallgatnak rájuk.

Miután a Stratégiai Csoport úgy döntött, hogy nem vezetik be a halót 2017-ben, a mezőny nagy része megszólalt ezzel kapcsolatban, és több pilóta is úgy gondolja, hogy hiba volt a halasztás. Hiába nyilatkozta azt Christian Horner, hogy az eszközt tesztelők maguk sem kedvelték a megoldást, de az eszközzel Silverstone-ban pályára hajtó Sebastian Vettel maga sem értette, hogy miért született ilyen döntés. Persze ezzel párhuzamosan vita folyik arról, hogy legyen-e szankció a pálya kiszélesítéséért, valamint a versenyzők pályán mutatott magatartása is vitatéma Max Versappen hungaroringi manőverei után.

Charlie Whiting korábban elmondta, hogy a pilóták péntek esi eligazításán minden fontos dologról szó fog esni, és amikor arról kérdezték Carlos Sainzot, a Toro Rosso pilótáját, hogy mi történt a megbeszélésen, így válaszolt: „Sok mindenről szó esett, amit csak el lehet képzelni” - idézte az F1i.com a spanyolt. „Nagyon hosszú megbeszélés volt, de nem tudom, mennyire hallatnak ránk, hogy milyen mértékben veszik figyelembe a véleményünket, vagy számít-e egyáltalán. Remélem, azért valamennyire segít, és odafigyelnek ránk.”



Ami a halót illeti, Sainz szerint a pilóták többsége a halo bevezetése mellett szavazott, szemben azzal, hogy a csapatok elutasították azt a csütörtöki, genfi találkozójukon. „Úgy vélem, megközelítőleg - ha fogadnom kellene - 80%-uk mellette állt, 10%-uk nem tudta, mit mondjon, 10% pedig teljes mértékben ellenezte. Azzal viszont mindenki egyetértett, hogy minden pilótának ki kell próbálnia az eszközt még 2017 előtt. Mindenkinek meg kellene hallgatnia a véleményét, és a pilóták között végezni egy szavazást, miután kipróbáltuk a halót. Szerintem ez a legjobb, amit tehetünk, még akkor is, hogy ha nem veszik számításba, amit mondunk. De legalább az esélyt meg kellene hagyni a véleménynyilvánításra.

Amikor arról kérdezték Sainzot, hogy mire gondolt pontosan, amikor azt mondta, hogy nem hallgatják meg a pilótákat, a haló körüli mizériát hozta fel példaként. „Szerintem mindenki megegyezett abban, hogy 2018-tól be kell vezetni valamilyen megoldást - ez nem azt jelenti, hogy a halo lesz, hanem hogy az FIA és a csapatok együtt dolgoznak majd valamin a 2018-as szezonra. De a következő évben nem fog minket védeni semmi, és mi lesz, ha a majd ekkor történik valami?”

„Véleményem szerint a halo erre az egy évre megfelelő lett volna, mielőtt bevetünk valami komplexebbet. De egyértelmű, hogy 2017-ben nem lesz semmi. Majd ha visszanézünk, azt fogjuk mondani, hogy bevezethettük volna a halót, mielőtt valami szebb és szuperbiztonságos megoldást vezetünk be 2018-ra, amit meg is ígértek nekünk. Ez a kérdőjel mindannyiunknál fennáll, de remélhetőleg nem az lesz majd, hogy nem történik semmi. Mindenesetre kicsit tartunk ettől” - tette hozzá a spanyol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: