DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mostantól minden rádiózást hallhatunk

Az F1-es Stratégiai Csoport csütörtöki döntése alapján szinte teljesen feloldották a rádiós szabályokat, sőt, az eddigiekkel ellentétben a csapatok semmit sem titkolhatnak el a pilóta-bokszfal kommunikációban.

Ahogyan csütörtök este beszámoltunk róla, a Stratégiai Csoport eltörölte a rádiókommunikációra vonatkozó szabályokat. Az elmúlt hetekben folyamatos problémát jelentett a csapatoknak, hogy nem mondhatnak el bármit pilótáiknak: az Európa Nagydíjon Lewis Hamilton, Ausztriában Sergio Perez került bajba, Silverstone-ban pedig Nico Rosberget büntették meg, amiért a csapat illegálisan közölt vele beállítást illető információkat. Jenson Buttont a Hungaroringen szintén elmeszelték, így szinte természetes volt, hogy a genfi találkozón erről is szó esik majd.



Az FIA által kiadott közlemény szerint ezentúl korlátlanul fog zajlani a rádióforgalmazás, az egyedüli megkötés a felvezető körre vonatkozik - itt csak az jelent kivételt, ha valamilyen probléma adódik az autóval. Fontos változás, hogy a csapatoknak ezentúl tilos lesz titkos üzeneteket pilótáik fülére mondani - eddig ugyanis létezett egy „privát”-gomb a bokszfalon, melynek benyomása után a televíziós közvetítésekben nem lehetett hallani, hogy mit mondanak a versenymérnökök a pilótáknak.

A közleményben az áll, hogy „a csapatoknak kötelező korlátlan rádióelérést biztosítaniuk, miután az autók kihajtottak a garázsból.” Ez azt is jelenti, hogy a rajongók ezentúl többet hallhatnak a kétirányú rádiózásból, viszont a szabálynak az a veszélye is fennáll, hogy a csapatok az eddigieknél is furfangosabb kifejezéseket fognak kitalálni ellenfeleik megtévesztésére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: