DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mely nagydíjakat látogatják a legtöbben?

Tavaly, a 2015-ös szezonban összesítve 3,5 millió látogatója volt az F1-es versenyeknek: az USA Nagydíj meglepően elöl áll a legtöbb nézőt vonzó események sorában.

A hétvégi Magyar Nagydíjra vasárnap 75 ezer helyszíni néző volt kíváncsi: hasonlítsuk össze ezt a versenynaptár legnépszerűbb állomásaival. Az adatokat a frissen megjelent Grand Prix Attendance Report kiadványból vesszük, mely szerzői tízéves periódust vizsgáltak, 2006 és 2015 között gyűjtötték össze minden egyes nagydíj nézőszámát.



Az örökös csúcstartó a Brit Nagydíj, amelyet az előző tíz év vasárnapjain 1,12 millió rajongó keresett fel összesen, azaz átlagosan 112 ezer minden versenynapon. A második helyen azonban változás történt, az USA Nagydíj lépett fel ebbe a pozícióba – habár a közvélekedés az, hogy az Egyesült Államokban nem túl népszerű a Formula-1 –, az austini verseny négy kiadására átlagosan 110 ezren látogattak ki. Ezzel a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő Kanadai és Ausztrál Nagydíj (106 ezer néző átlagban) harmadik és negyedik helyre esett vissza.  

Tavaly egyébként a leglátogatottabb verseny  a Brit Nagydíj volt 140 ezer vasárnapi nézővel, megelőzve a 135 ezres Mexikót. Ez utóbbit nem érdemes összehasonlítani az előbb felsorolt négyessel, hiszen a futam csak előző évben tért vissza, nem lehet többéves átlagot számítani.

A kiadvány foglalkozik a jegybevételekkel is, amelyek 2006-tól 2015-ig 35 %-ot nőttek. Tavaly összesen 644,7 millió dollár bevételre tett szert a sportág pályabelépőkből, ami 2014-hez képest is 6 %-os emelkedés. A szezon 20 versenye során összeadva 3,5 millió volt az F1-es események látogatottsága. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: