DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton megnyerte esős hazai futamát

Lewis Hamilton a rajttól vezetve győzelmet aratott a nehéz körülmények között rendezett Brit Nagydíjon. Nico Rosberg Max Verstappent előzte meg a második helyért, de eredményét a csapatrádión kapott segítségnyújtás miatt vizsgálni kezdték a leintés után - a német pilóta végül büntetés miatt csak a harmadik helyen végzett.

Bár az előrejelzés vasárnap reggel még azt mondta, hogy a futam rajta környékén már nem fogja eső elérni a pályát, ezek a jóslatok nem váltak be, hiszen a délelőtti kisebb viharokat a start előtt nagyjából húsz perccel egy újabb komoly égszakadás fejelte meg. A hirtelen rosszabbodó körülményeket látva a versenyirányítás gyorsan el is határozta, hogy biztonsági autó mögül rajtoltatja el a mezőnyt, idén Monaco után már másodszor.

Az eső végül elállt és a nap is előbújt a start pillanatára, de a pályán több helyen még mindig állt a víz, így a feltételek nem változtak: a safety car mögött rugaszkodott el a mezőny, és minden autóra kötelezően az extrém esőgumik kerültek fel. Öt körig vonatozott így a mezőny, mire megkapták a zöld utat a repülőrajthoz. Hamilton és Rosberg várva-várt egymásnak feszülése így elmaradt, annál is inkább, mert a brit azonnal megtalálta a ritmust, és az első kör végére már közel négy másodperccel vezetett csapattársa előtt, akinek Max Verstappennel szemben kellett védekeznie.

CnAe0hgXgAADs1D



A bokszkiállások pedig már a biztonsági autó kiállásával egy időben megkezdődtek. Raikkönen és Bottas már az 5., Ricciardo és Massa a 6., az élen álló trió pedig a 7. körben hajtott ki, hogy a körülményekhez jobban illeszkedő intermediate gumikat vételezzenek.

Nagyjából tíz körrel később újabb kerékcserék sorát nyitotta meg a 11. helyről rajtoló és a középmezőnyből előretörni képtelen Sebastian Vettel, ekkor már mindenki slick, közepes keverékű abroncsokat vételezett, hiszen egy száraz ív már ki is rajzolódott a pályán.

Az élen álló hármas változatlan sorrendben jutott keresztül ezen a zűrös perióduson, Sergio Perez azonban első cseréjének jó időzítésével fel tudott jönni a két Red Bull közé. A továbbra is csúszós pályán nem sokan tudtak huzamosabb ideig hibátlanul haladni, számos megcsúszást, megpördülést és elvétett féktávot láthattunk, amelyekből az élen állók sem maradtak ki, így közöttük is folyamatosan fluktuált a különbség, miközben Hamilton őrizte öt másodperce feletti előnyét.

A középmezőnyben csatázó bajnokok dolga sem volt egyszerű, Vettel és Alonso is átvészelt egy megpördülést, a spanyolnak ráadásul szerencséje volt, hogy a kavicságy végéből még vissza tudott állni a versenybe.

Az élen eközben Verstappen továbbra sem adta fel, és egy merész manőverrel, a külső íven megelőzte Rosberget, miközben a továbbra is csúszós pályán keveredtek csatába egymással. A holland több mint tíz körön át őrizte is a második helyet, de miután ő is elkövetett egy-két hibát, a gumijaival kezdett küszködni, így Rosberg visszazárkózott rá és néhány próbálkozás után a DRS segítségével visszavette a pozícióját.

CnAeiJ0WgAAXWNy

A német már nem tudta utolérni csapattársát, ráadásul néhány körrel a leintés előtt komoly ijedtség lett úrrá rajta, amikor Mercedese tempót veszített, ő pedig váltóhibát jelentett a csapatrádión. Mérnöke elárulta neki, hogy milyen beállítást válasszon, és hogy a továbbiakban mellőzze a 7. fokozat használatát, ami helyre is hozta a gondokat és megmentette Rosberg második helyét, a versenybírók azonban vizsgálni kezdték, hogy a csapat által adott segítségnyújtás ellentmond-e a szabályoknak.

Verstappen újabb dobogót szerzett, ezzel legyőzve csapattársát, Daniel Ricciardót, aki a verseny második felében Kimi Raikkönenhez hasonlóan túljutott Perezen. A mexikói hatodik lett, nyomában csapattársával, Nico Hülkenberggel. Sebastian Vettel csak a kilencedik pozícióban végzett, miután az egész futamon a középmezőnyben küzdött, ráadásul egy öt másodperces büntetést is összeszedett, amiért egy előzés során letolta Felipe Massát a pályáról. A német épp akkora előnnyel ért célba Danyiil Kvjat előtt, hogy az utólagos időhozzáadással ne veszítsen pozíciót.

FRISSÍTVE:

Nico Rosberg a futam után tíz másodperces büntetést kapott, a rádiós szabályok megszegéséért, így a harmadik lett, Max Verstappen mögött.

A Brit Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:34:55.831
2 Max Verstappen Red Bull/Renault 8.250
3 Nico Rosberg Mercedes 16.911
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 26.211
5 Kimi Raikkonen Ferrari 1:09.743
6 Sergio Perez Force India/Mercedes 1:16.941
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1:17.212
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1:25.858
9 Sebastian Vettel Ferrari 1:31.654
10 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1:32.600
11 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
12 Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
13 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 kör
14 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 kör
15 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
16 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 kör
17 Kevin Magnussen Renault 3 kör
- Jolyon Palmer Renault  
- Rio Haryanto Manor/Mercedes  
- Romain Grosjean Haas/Ferrari  
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari  
- Pascal Wehrlein Manor/Mercedes  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: