DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A bakui pálya lehet a legnehezebb a naptárban

Az F1-es pilóták már alig várják hogy kezdetét vegye az első szabadedzés Baku utcáin, a száguldó cirkusz legújabb aszfaltcsíkján, amely Sergio Perez szerint nagyon komoly kihívásokat állít a mezőny elé.

A pénteki két szabadedzéssel megkezdődik az Európa Nagydíj programja Azerbajdzsán fővárosában, a 2016-os Forma-1-es szezon egyetlen új helyszínén. Sergio Perez szerda este futás közben ismerkedett meg a 6003 méter hosszú aszfaltcsíkkal, és amellett, hogy ódákat zengett róla, kitért arra is, hogy milyen komoly kihívás elé fogja állítani a pilótákat a hétvége során.



„Ez a pálya jelenti a legnagyobb erőpróbát… nagyon kevés hely van hibázni” - idézte a Force India pilótáját a Motorsport.com. „Ha hibázol, rengeteg másodpercet veszítesz, feltéve, ha nem kötsz ki a falban. Olyan, mint Monaco, csak gyorsabb. Kívülről nézve, amit futás közben láttam, nagyon kemény pályának tűnik.”

Carlos Sainz a minap Makaóhoz hasonlította a bakui pályát, és a mexikói is egyetért vele. „Karrierem során soha nem versenyeztem Makaóban, de ami ezt illeti, remélem élvezni fogom rajta a vezetést. Olyan pályáról van szó, melynek biztosan bérelt helye lesz a naptárban. Elég szokatlan, a kanyarok, a kockázat - azaz nehogy nekimenj a falnak. Ez nagyszerű kihívás a pilóták számára, és biztos vagyok benne, hogy a legtöbb pilóta imádni fogja ezt a helyszínt.”

Ami viszont az előzési lehetőségeket illeti, Perez szkeptikus afelől, hogy mire lesznek képesek a széles és rettentően hosszú célegyenesben. „Nagyon nehéz lesz. Hiába itt van az egyik leghosszabb egyenes, nehéz lesz ott előzni. Mindazonáltal elégedett vagyok azzal a munkával, amit Tilke végzett, ahogyan a Charliéval is, hiszen a magunkénak érezhetjük a pályát. Néhány helyen, ha hibázol, és átvágod a kanyart, még csak nem is füvön kell átmenned, itt viszont nincs hibázásra, amit szeretek. Az egész F1-nek ilyennek kellene lennie, hogy ne legyen hely a hibázásra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: