DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Változik a sisakszabály is: Itt a joker

Miután többen egyedi sisakfestéssel álltak elő Monacóban – ami nem lenne szabályos – az FIA úgy döntött, enyhít az F1-es előírásokon, és évente egy jokert ad a versenyzők kezébe.

A Formula-1 döntéshozói a tavalyi idény előtt határoztak úgy, hogy a sisakok festését is szabályozzák: az előírás kimondja, hogy a versenyzőnek lényegében ugyanazt a dizájnt kell használnia egész szezon folyamán, csupán apró módosítások megengedettek. A cél, hogy ezzel is felismerhetőbbé tegyék az egyes versenyzőket. A múltban Sebastian Vettel volt az, aki elképesztő gyakorisággal váltogatta a sisakokat.



Monte-Carlóban mégis számos pilóta speciális festéssel állt elő: Felipe Massa, Valtteri Bottas vagy Lewis Hamilton esetében az is felmerült, hogy egyáltalán engedélyezik-e a módosított sisak használatát – egy évvel ezelőtt Hamilton már kapott elutasítást. Az F1 vezetősége azonban nem kötött bele az új dizájnokba, helyette inkább a szabályokon módosítottak: a versenyzők mostantól minden évben egy alkalommal speciális festést használhatnak.

„Minden versenyzőnek egy jokert adtunk, amely lehetővé teszi számukra, hogy különböző sisakot használjak egy versenyen, például a hazai futamukon” – idézi a motorsport.com az FIA egy szóvivőjét. Ezt a jokert Massa és fent említett társai Monacóban már elhasználták, érdekes lesz látni, a mezőny mennyi tagja fog élni a továbbiakban ezzel a lehetőséggel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: