DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Button: Szerencsénk, hogy csak az autó sérült

Jenson Button tudja, nagyon kicsin múlott, hogy a monacói első szabadedzésen nem okozott komolyabb balesetet a McLarenjének csapódó elszabadult csatornafedél. A csapat a biztonság javítását sürgeti.

A McLarenek a vártnál döcögősebben kezdték a Monacói Nagydíj hétvégéjét, hiszen az első két edzés során legjobb helyezésüket Jenson Button délutáni 10. pozíciója jelentette, de a brit autójával történek gondoskodtak arról, hogy a csapatnál egy ideig ne az autó tempója miatt aggódjanak.

Amikor az első edzés végén Nico Rosberg Mercedese áthajtott az 1-es kanyar utáni, rosszul rögzített csatornafedélen, az a mögötte érkező Button MP4-31-ese felé repült, és alaposan összetörte az autó elejét. A brit szerint örülhetünk annak, hogy csak az autót.

Dppi_00116006_248



„A napomat megnehezítette az a csatornafedél, ami elszabadult és átszakította az autóm első szárnyát, első felfüggesztését, fékcsatornáját és padlólemezét. A szerelők remek munkát végeztek, hogy rendbe hozzák az autót a második edzésre, de még mindig hosszú út áll előttük ahhoz, hogy elégedettek legyünk a versenyképességünkkel” - mondta, majd tovább elemezgette a különös balesetet.

„A versenypálya egy felügyelet alatt álló környezet, mi pedig éppen elég kockázatot vállalunk azáltal, hogy versenyzünk. Hagyományosan itt nagyon magas szokott lenni a biztonság szintje, de ilyen esethez hasonlókat nem akarunk többé látni. Csak a véletlenen múlott, hogy a csatornafedél viszonylag alacsonyan repült, hiszen ha fél méterrel magasabban van, sokkal rosszabbul is végződhetett volna. Szerencsések voltunk, hogy csak az autó sérült.”

Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója nagyon reméli, hogy az FIA azonnal vizsgálatot indít és intézkedéseket tesz, hogy szombaton már ne repkedjenek életveszélyes csatornafedelek a mezőny tagjainak feje mellett.

„Jenson nagyon szerencsés volt, hogy sértetlenül vészelte át a délelőtti edzésen történt balesetet, amikor egy csatornafedél az autójának csapódott. A szervezők keményen dolgoznak azon, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék a pályát, de utána kell járnunk, hogy pontosan mi is történt, és gondoskodni róla, hogy többé ne fordulhasson elő” - mondta Boullier.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: