DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A McLaren 50 másodpercet bukott a Honda miatt

Folyamatosan komoly hátrányba helyezi Fernando Alonsót és Jenson Buttont az a tény, hogy a Honda motorjának a legnagyobb a fogyasztása a mezőnyben. Enélkül a spanyol akár 4. is lehetett volna Szocsiban, vélik a McLarennél.

A wokingi istálló idei legjobb produkcióját nyújtotta az Orosz Nagydíjon, ahol Alonso a 6., Button pedig a 10. pozícióban befutva iratkozott fel a pontszerzők közé. Az eredmény pedig mindössze a második kettős pontszerzésük volt azóta, hogy a csapat egyesítette erejét a Hondával.

Az istálló versenyigazgatója, Eric Boullier azonban rámutatott, hogy még ennél is lényegesen jobb tempó lakozott autóikba, amit viszont a pilóták képtelenek voltak kihozni belőle, mivel rengeteget kellett a benzinspórolással foglalkozniuk a futam alatt. A francia számításai szerint emiatt mindkét autójuk nagyjából 50 másodpercet veszített emiatt a más, hatékonyabb erőforrással szerelt riválisokhoz képest, és enélkül Alonso akár a 4. helyért is megszorongathatta az 52 másodperccel előtte célba érő Valtteri Bottast.

Dppi_00116004_503



„Látható, hogy a csapatok közül nekünk kell a legtöbbet spórolni az üzemanyaggal, ennek pedig nyilvánvaló okai vannak” - célzott Boullier a Honda nagy étvágyára. „Ám megfigyelhettük, hogy a verseny végén, amikor Fernando egy körben igazán odatette magát, 1,2 másodperccel gyorsabb volt, mint korábban. A spórolás nélkül tehát 50 másodpercet nyerhettük volna a leintésig. Ha pedig megnézzük a végeredményt, látszik, hogy ezzel a Williams szintjén lettünk volna a futam végére, tehát ebben a tekintetben van még szükségünk nagy fejlődésre. A tempónk azonban jó volt, és a versenyzőknek is tetszett az autó balansza. Fernando pedig szórakozott is egy kicsit.”

A „szórakozás” alatt Boullier azt érti, hogy Alonso a futam második felében, bizonyára beleunva a folytonos óvatos vezetésbe, egy körre feltekerte autója teljesítményét, amely során jelentősen jobb kört ért el, mint az előzőekben. A spanyol a rádión is úgy magyarázta tettét mérnöknek, hogy „csak szórakozni akartam egy kicsit”.

Boullier szerint mindenesetre végre sikerült látványos eredménnyel előrukkolnia csapatának, amit reményeik szerint az európai szezon kezdetére is átmenthetnek.

„Folyamatosan javítunk az autó teljesítményén, ezért kicsit kiábrándító volt, hogy egy tizeddel ismét lemaradtunk a Q3-ról. A verseny azonban kellemes meglepetésül szolgált, hiszen ott a vártnál erősebbnek bizonyult a tempónk” - mondta a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: