DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Bajban a Sauber - Kihagyhatják Kínát?

Baljóslatú hírek kezdtek terjengeni a bahreini paddockban az F1-es versenyhétvége vasárnap estéjén. A Sauber pénzügyi gondjai olyan komolyra fordulhattak, hogy az már a bajnokságban való részvételüket is veszélyeztetheti.

Az önmagában nem volt titok, hogy a Sauber az anyagilag egyik legrosszabb helyzetben lévő csapat a jelenlegi mezőnyben. Már 2013 óta időről időre felbukkannak hírek ezzel kapcsolatban, a nehézségek egyik fő árulkodó jele pedig az, hogy a svájciak egyre gyakrabban voltak kénytelenek olyan versenyzőkre hagyatkozni, akik szponzori támogatással érkeznek hozzájuk: ilyen volt Esteban Gutierrez, de ilyen most Marcus Ericsson és Felipe Nasr is, és ebből fakadt a 2015 eleji szerződésbotrányuk is, amikor kiderült, hogy négy pilóta rendelkezett velük érvényes versenyzői kontraktussal a szezonra.

12932934_989395914441208_7962941849725705195_n

Művészfotó Bahreinből - Zsugorodik a Sauber világa?


A Sauber idén egyedüliként késett az új autójának bemutatásával, így csak négy napot tesztelhették azt Barcelonában, a pilóták pedig a kezdetektől tisztában voltak vele, hogy évközi fejlesztéseket sem nagyon várhatnak a C35-ös modellre.

A Bahreini Nagydíj hétvégéjére el sem utazott az istállóval a csapatfőnök Monisha Kaltenborn, aki a hírek szerint Svájcban maradt, hogy minden szálat megmozgatva próbáljon gondoskodni a szezon teljesítéséhez szükséges pénzügyi háttérről. Hiányában a Saubert a pályán a csapatmenedzser Beat Zehnder irányította.

A verseny nem végződött jól az istálló két pilótája számára, a nehéz időmérő után a futamon is küszködtek a tempóval, és noha több riválisuk kieséséből is profitálhattak Ericsson csak a 12., Nasr pedig a 14. helyen végzett, így a csapat neve mellett továbbra is nulla pont áll.

Vasárnap este, a futam leintése után aztán aggasztó hírek kezdtek keringeni a paddockban. Több forrás, köztük a német Speedweek is arról számolt be, hogy a Sauber kihagyhatja a következő futamot, a két hét múlva sorra kerülő Kínai Nagydíjat logisztikai gondok miatt, amelynek hátterében azonban pénzügyi problémák állnak.

A csapat egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, és valószínű, hogy a bizonytalanság egészen a sanghaji hétvége kezdetéig ott fog lebegni a hírekben a Sauber jövője körül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: