DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Nyílt levélben követelnek változást a pilóták

Elavult és rosszul strukturált az F1 döntéshozó rendszere – a GPDA az összes pilóta nevében háborodott fel és sürget változásokat az Ausztrál Nagydíj botrányos eseményeit követően.

A 2016-os szezont nyitó Ausztrál Nagydíj során az új időmérős formátum világított rá a Formula-1 döntéshozó rendszerének komoly problémáira: mivel átgondolatlanul határoztak bevezetéséről, a kiütéses kvalifikáció kudarcot vallott, ennek hatására pedig már másnap eltörölték. Több pilóta, így Sebastian Vettel, Lewis Hamilton vagy Fernando Alonso hangot adott nemtetszésének az F1 irányvonalával kapcsolatban, a versenyzők szövetsége (GPDA) szerdai nyílt levele pedig azt egyértelműsítette, hogy az összes pilóta elégedetlen.

„A versenyzők arra a következtetésre jutottak, hogy a sport döntéshozó folyamata elavult és rosszul strukturált, ezzel pedig megakadályozza az előrehaladás lehetőségét. Sőt, épp ennek ellenkezőjéhez, káoszhoz vezethet. Ez negatív fényt vet sportunkra, megakadályozza, hogy megfeleljen a rajongók következő generációnak, és a további globális növekedést is gátolja” – áll a levélben.



„Szeretnénk megkérni és sürgetni a tulajdonosokat és Formula-1 összes résztvevőjét, hogy vegyék fontolóra a sport kormányzásának újraszervezését. A jövőbeli irányokat és döntéseket, legyenek rövid vagy hosszú távúak, sportszakmai, műszaki vagy üzleti jellegűek, egyértelmű átfogó terven kell alapulniuk. Egy ilyen tervnek a Formula-1 alapelveit és fő értékeit kell tükröznie.”

A levélben kiemelik, a pilóták végcélja az, hogy a versenyzés jobb legyen a jövőben. „A Formula-1 kétségkívül a motorsport csúcsaként alapozta meg hírét, ezáltal pedig a legnézettebb és legnépszerűbb sportok egyike a világon. Mi, versenyzők együtt állunk ki, a segítségünk és támogatásunk nyújtjuk az F1-nek, hogy ez is maradjon, és még sok évig, generációk számára megfelelő és izgalmas legyen. Fontos kijelenteni, hogy ezen nyílt levél szándéka mindannyiunk legjobb érdekeit képviselni, és nem szabad rá elvakult és tiszteletlen támadásként tekinteni.”

A levelet Jenson Button, Sebastian Vettel és Alex Wurz írták alá a GPDA nevében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: