Steward
Áts Ferenc
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 21. szombat
F1

Hamilton: A spórolás nem versenyzés

Lewis Hamilton szerint az F1 szabályalkotási mechanizmusát kellene alapjaiban megváltoztatni a sport jobbá tétele érdekében, hiszen ő a tervezett öt másodperces gyorsulásban sem lát megoldást a jelenlegi problémákra.

A Mercedes pilótája azok közé tartozik, akik mostanság a leginkább kendőzetlenül kritizálják a Formula-1 szabályalkotási folyamatát, amely a közelmúltban is több olyan ötletet szült, amelyek vagy azonnal hibásnak bizonyultak, vagy el sem jutottak a megvalósítás fázisába.

„Úgy hiszem, hogy talán túl sok ember játszik szerepet a döntéshozásban, akik bizonyára nem is nagyon tudják, hogy milyen érzés az autóban ülni” - mutatott rá brit a sport szerinte legnagyobb bajára. „Ezek az emberek ráadásul eltérő véleménnyel rendelkeznek bizonyos dolgokban, és ha nincs közöttük egyetértés, akkor nem is minden fog megvalósulni. Én sem tudom, mi a helyes megoldás, de biztosan kevesebb ember kellene a döntéshozásban, nekik pedig a helyes irányt kellene kijelölniük.”

Dppi_00116001_719

„Bármilyen szabályt is hoztak eddig, egyik sem tette egyértelműen jobbá a versenyzést a pilóták szemszögéből nézve. De senki nem hallgat arra, amit én vagy a többi versenyző mondunk. Én csak azt szeretném, hogy lehetséges legyen támadni az előttem állót, hogy őrült módon próbálkozhassak az előzéssel. Ám nem tehetem meg, mivel óvnom kell a gumikat, hogy eljussak velük az etap végéig. Ez nem versenyzés.”

Hamilton mindig is a küzdeni akarásáról volt híres a pályán, de elmondása szerint az F1 jelenlegi szabályai megakadályozzák őt abban, hogy támadó szellemben vezessen, ami frusztrálja őt. Mi több, a brit abban az új szabálytervezetben sem látja a megoldást, amelyet 2017-re nagy reményekkel terveznek. Szerinte azzal nem a tényleges problémára reagálnak.

„Több mechanikai tapadásra és kevesebb káros légáramlatra lenne szükségünk, hogy közel tudjunk kerülni egymáshoz. Jelenleg mindenki csak azt láthatja, hogy csúszkálunk a tapadáshiány következtében, aztán pedig hátrányba kerülünk a légáramlatok miatt. Ez ellen pedig semmit nem tehetünk. Mi mind képesek vagyunk szorosabb csatákra, ha lehetővé teszik ezt számunkra, szóval ilyen irányú szabályváltozásokra lenne szükség. De nem úgy tűnik, hogy bárki is tenne ennek érdekében” - idézi őt az Autosport.

„Most nagyobb leszorítóerőt akarnak nekünk adni, hogy öt másodperccel gyorsabbak legyünk. De a versenyek akkor is pontosan ugyanilyenek lesznek, csupán öt másodperccel gyorsabb körökkel. És véletlenül sem hallgatnak arra, amit mi mondunk, inkább valami attól eltérőt csinálnak. Lehet, hogy megadják nekünk ezt a leszorítóerőt, de a gumik nem lesznek tartósabbak, és pontosan ugyanazt fogja látni mindenki jövőre is, ami idén történik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?