DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso: Ezekkel az autókkal 50 éves korunkig is versenyezhetnénk

Fernando Alonso szerint a jelenlegi F1-es autók vezetése annyira alacsony megterhelést jelent, hogy még ő is további másfél évtizedig elboldogulna a sportban. Ám ha nem élvezi, biztosan nem marad.

A 2017-re tervezett, az autók műszaki paramétereinek átdolgozásával járó új szabályrendszer részben éppen azt a célt szolgálná, hogy a mezőny pilótáit végre elégedetté tegyék, és ne érkezzen tőlük egyre sűrűbben a sport jelenlegi állapotát kritizáló vélemény. Alonso a jelenlegi autókból leginkább kiábrándult versenyzők egyike, aki lépten-nyomon felemlegeti, versenyzői szempontból mennyire eltávolodott a Formula-1 élvezeti értéke az egy évtizeddel ezelőtti viszonyokhoz képest.

Dppi_00216002_434



„Az autók már korántsem olyan látványosak, mint néhány évvel ezelőtt. A köridők sokkal lassabbak, az autók 120 kilóval nehezebbek, mint 7-8 éve, a hangjuk is megváltozott, a Pirelli gumijai pedig átformálták a versenyeket. Számos tényező közrejátszott abban, hogy a versenyzés ma már kevésbé drámai, és szerintem ez senkinek sem tetszik” - sorolta bajait Alonso a spanyol Cadena Cope rádiónak adott nyilatkozatában.

„Véleményem szerint ezekkel az autókkal 50 éves korunkig elversenyezhetnénk. Nagyon kevéssé veszik igénybe a pilótát. A régi autók mellett olykor az is előfordult, hogy a fizikai fáradtság miatt éjszaka elaludni sem voltunk képesek. Akkoriban 1:16-os köridőt futottunk ott, ahol most csak 1:26-ost. Egyáltalán nem megterhelő.”

Egy dologban viszont biztos a spanyol: ő nem fog 50 évesen is F1-es pilótaként ténykedni. Ha a jelenlegi állapotok maradnak, akkor azért nem, ha pedig nagyobb kihívást jelent majd az autók vezetése, akkor meg nem is lenne rá képes. A jövő év végén mindenesetre lejár hároméves szerződése a McLarennel, és elmondása szerint a 2017-es szabályok hatása alapján fog dönteni a folyatatásról.

„Hogy én mennyi ideig maradok az F1-ben, az a jövő évben ki fog derülni számomra, amikor az autók radikálisan megváltoznak. Gyorsabbá akarják tenni őket, ami fordulópontot jelenthet. Ha ismét élvezetes lesz a vezetés, és az F1 újra F1 lesz, akkor vonzóvá válik minden versenyző számára” - magyarázta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: