DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ecclestone áll az új időmérő mögött?

A McLaren versenyigazgatójának szavaiból úgy tűnik, ő sürgette a változást. A csapat részéről úgy vélik, az új rendszer jobb lesz, és a Mercedes többször elveszítheti az elsőséget.

A Stratégiai Csoport és Formula-1 Bizottság – a csapatok vezetőinek részvételével – keddi genfi ülésén úgy döntött, jelentősen módosít az időmérők lebonyolításán már idén: ezentúl nem a három etap végén esik ki meghatározott számú versenyző, hanem sorban potyognak ki a leglassabb résztvevők, míg a végére egyedül a pole-pozíciós marad. A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier elmondása szerint az F1 promóterei – azaz mindenekelőtt Bernie Ecclestone – szorgalmazta a változást.



„Mindenkinek van véleménye, pro és kontra, ami rendben is van. Néha pedig a kereskedelmi jogtulajdonosra (Ecclestone-ra) kell hallgatnunk, megtartva a Formula-1 DNS-ét, ugyanakkor jobbá is téve azt” – nyilatkozta az Autosport lapnak Boullier. Ecclestone-nak eltökélt szándéka lehetett, hogy a találkozón változtassanak a kvalifikációs rendszeren, előzetesen arról hallhattunk, hogy fordított rajtrács bevezetésében gondolkodik.

Boullier saját véleménye az, hogy az új időmérős szisztéma jótékony hatással lesz az izgalmakra. „Nem hiszem, hogy olyan nagy változás ez a kvalifikációban, leszámítva azt, hogy segíteni fogja a kiszámíthatatlanságot. Ha egy versenyző hibázik, azonnal fizetni fog érte, mert ha nincs köre a kellő időben, akkor kieshet.”

„Több nyomás helyeződik a versenyzők vállára, de a csapatokéra is. Ha az autó gyilkolja a gumikat, akkor lehet, hogy hét perc után te vagy a leggyorsabb, de a végére visszaeshetsz harmadiknak, így nem lehet tiéd a pole. Ahogy mondtam, kiszámíthatatlanságot fog kreálni, a legvégén azonban a legjobb autó és pilóta lesz a pole-ban, a legrosszabb pedig hátul. Előfordulhat néha, hogy a Mercedes elveszti az elsőséget, ami jót tesz majd a show-nak” – magyarázta Boullier.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: