DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Stroll: Ezért váltottam Ferrariról Williamsre

A fiatal kanadai versenyző a tél folyamán igazolt át a maranellóiak nevelőprogramjából a grove-i istállóhoz: elmondása szerint a Williams sokkal jobb lehetőséget kínált számára a jövőre nézve.

Lance Stroll 2010 óta volt a Ferrari versenyzői akadémiájának tagja, ám decemberben úgy határozott, hogy átigazol a Williamshez, ahol az idei szezon során teszt- és tartalékpilótai szerepkörben fog dolgozni. A fiatal kanadai tehetség most a motorsport.com szakportálnak nyilatkozva beszélt döntésének hátteréről:

„Először is, a Williams a múltban is komolyan hitt a fiatalokban, többször is lehetőséget adtak újoncoknak a Formula-1-ben. Ez fontos volt számunkra, hiszen a Ferrarinak más a hozzáállása: ők inkább veterán versenyzőket szerződtetnek, hogy a bajnoki címért harcolhassanak. Sokkal inkább a Williams volt az, amit kerestünk, legalábbis a közeljövőt illetően, és ők is nagyon szívélyesek voltak. Már júliusban beszéltünk velük, és otthon éreztük magunkat náluk.”

Stroll_Ferrari



„Ez a Ferrarinál is megvolt, a Williams azonban jobb lehetőséget adott számomra tesztpilótaként: több időt tölthetek szimulátorban, s remélhetőleg néhányszor lehetőséget kapok egy régebbi F1-es autó vezetésére is idén, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik” – fogalmazott Stroll. Elmondása szerint a maranellóiak során a felkészítés elsősorban edzésekből állt, míg a Williamsnél az előbbiek alapján sokkal több konkrét lehetőség kínálkozhat számára.

A közelmúltban Valtteri Bottas tesztpilótából vált állandó versenyzővé a grove-i alakulatnál: vajon az ő nyomdokaiba szeretne lépni a kanadai? „Egyértelműen, ez a célunk a Williamsnél – és nekik is ez a céljuk velem. Ezért kerestek meg engem, s mindannyian reméljük, hogy egy nap beteljesíthetjük ezt az álmot” – nyilatkozta Stroll. „És nem csak Valtteriről van szó, hiszen korábban Nico Rosberg is a Williamsen keresztül robbant be, ahogy Jenson Button is – több nagy név, akik komoly sikereket értek el az F1-ben.”

A Williamsnél Bottas és Felipe Massa szerződése is lejár 2017 előtt, így komoly lehetőséget adódhat Stroll számára, hogy jövőre már élesben is bemutatkozzon a száguldó cirkuszban. Erről így vélekedett a fiatal pilóta:

„Ez attól függ, hogyan alakul az idei év. Nagyszerű lenne a Formula-1-ben versenyezni: nem fogok hazudni, hiszen minden fiatal pilótának ez az álma. Ugyanakkor egyelőre nem 2017-re koncentrálok. Jelenleg az F3-ra fókuszálok: megpróbálom megnyerni a bajnokságot, aztán meglátjuk, mit hoz a következő év” – mondta Stroll, aki az egyik legnagyobb esélyes lesz az idén F3-ban, aki szerint azonban ez édes teher számára, s a Williamsnél betöltött szerepe sem fogja hátráltatni az ottani küldetésében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: