Steward
Bognár Viktor
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 22. kedd
F1

Miért a leggazdagabb kapja a legtöbbet az F1-ben?

Ezt a kérdést tette fel az FIA elnöke, Jean Todt, aki a bevételek szétosztásába nem szólhat bele. Úgy véli, a csapatok helyett egy független testületnek kellene diktálnia a Formula-1-ben.

A Formula-1 jelentős bevételre tesz szert a különböző kereskedelmi jogokból, mely összeg egy részét elosztják a csapatok közül. A részesedés meghatározásában szerepet játszik az előző évi teljesítmény, plusz bónusz jár a történelmi múltú csapatoknak. Ennek eredménye, hogy a Ferrari, Mercedes és társaik kapják a legnagyobb részt, míg az olyan istállók, mint például a Manor – akiknek valóban számít minden egyes plusz millió – jóval kevesebb jut.

Jean Todt a Nemzetközi Automobil Szövetség vezetőjeként igazságtalannak tartja a rendszert – csakhogy az FIA-nak nincs jogköre ebbe a kérdésbe szólni, az a csapatok és a Bernie Ecclestone által vezetett FOM közötti külön megegyezés tárgya.

„Az FIA-nak semmiféle köze nincs hozzá. A csapatokhoz, gyártókhoz és a kereskedelmi jogok birtokosához fűződik” – mondta Todt a Sky Sportsnak. „Kétségtelen, a kérdés az, hogy ha a leggazdagabbnak adjuk a legtöbb pénzt és a legszegényebbnek a legkevesebbet, akkor mi történik? De pontosan tudom, mibe lehet beleszólásom, azt pedig nem mondhatom meg, hogy ’ennek ennyi pénzt adjatok, ennek pedig annyit’. Ez nem a mi kezünkben van.”

Todt elmagyarázta azt is, miért gondolja, hogy valószínűleg semmi sem fog változni. „Vannak emberek, akiknek 50 méteres jachtjuk van, másoknak nincs ivóvizük sem. Az élet ilyen. Ezért mondom, hogy a Formula-1-ben racionális emberekre van szükség, és azt kell tenni, ami a sportnak jó. Sajnos gyakran az önérdek győz a közös érdekkel szemben. Egyetértek abban, hogy sokkal egészségesebb lenne, ha egy jó kormányzó szerv határozná meg a szabályokat, ezzel pedig a dolgok egyenlőbbek lennének mindenki számára. Egy kormányzó személyt kellene találni, ha pedig úgy akarják, én szívesem elvállalom” – tett ajánlatot Todt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?