DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Engedékenységre kérik a versenybírókat

A csapatvezetők szerint gyakran továbbra is a büntetéstől való félelem akadályozza meg a versenyzőket abban, hogy előzési manőverbe kezdjenek az F1-es futamokon. Ezen szeretnének változtatni.

Nem ez az első alkalom, hogy a sport vezetői túl szigorúnak és megfélemlítőnek találják a nagydíjhétvégék során ítélkező versenybírók döntéseit. Ebben az évtizedben már többször is felmerült ez az aggodalom és történtek is lépések a büntetések kiosztását illetően, most azonban a Stratégiai Csoport tagjai arról határoztak, hogy ismét hivatalos levelet küldenek a felügyelői testületnek, arra kérve őket, hogy legyenek elnézőbbek a vitás manőverek során.

Dppi_00115016_711



A Motorsport értesülései szerint a csapatvezetők és a versenyzők között egyetértés van azt illetően, hogy az esetleges büntetés lehetősége bátortalanítja el a pilótákat az előzési kísérlettől, hiszen bevett szokás, hogy már a legkisebb koccanást vagy pályáról való leterelést is azonnal górcső alá veszik a versenybírók. A büntetések skáláján ugyan finomítottak, így kisebb vétségekért már csak öt másodperces időhozzáadást osztanak ki, de a 2014-től életbe lépő büntetőpont-rendszer mégis egy további korlátozó tényezőt jelent.

Emellett a genfi ülésen téma volt a versenyhétvégék menetrendjének megváltoztatása is, miután egyre többen vélik úgy, hogy lehetne javítani a jelenlegi rendszeren. Egyezségre azonban ebben nem jutottak a Stratégiai Csoport tagjai, ezért egy olyan konzultációt kezdeményeznek, amelyben a pályák promóterei, a szponzorok és a média egyes képviselői is elmondhatják véleményüket. Ha el is fogadnak egy javaslatot, az legkorábban 2017-től léphet életbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: