DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Januárban dől el a motorok jövője

Ha a hónap közepéig a gyártók nem állnak elő jobb megoldással, a Red Bull szerint az F1-ben be fogják vezetni a sokszor említett független motorokat. Horner úgy véli, ez teremthet egyensúlyi helyzetet.

Az FIA elnöke, Jean Todt, valamint a Formula-1 első embere, Bernie Ecclestone olcsóbb motorokért harcol, hogy a mezőny kisebb csapatai túlélhessenek: amennyiben a gyártók nem tudnak jobb alternatívával előállni, 2017-ben érkezhetnek a független gyártó által szállított ügyfélmotorok, melyek iránt már több cég érdeklődött.

„Versenyképes független erőforrásra van szükség. Ez állíthatja vissza az egyensúlyt a teljes rendszerben” – nyilatkozott a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, eloszlatva minden kétséget, hogy a csapat, amely csak átmeneti megoldásként tekint TAG Heuer névre keresztelt Renault-erőforrására, melyik ötletet támogatja.



„A sport jelenleg problémás helyzetben van, és felejtsük el kicsit a Red Bullt, hiszen ahogy a dupla diffúzor is a FOTA és FOM közötti csatát jelentette, úgy a motorok is nagyon fontos eszközt képeznek annak kezében, aki az F1-et irányítja. A promóter vagy az FIA ez? Vagy a gyártók? Sajnos a hatalmi játszma közepén találtuk magunkat. Ezért kell a motorokat leegyszerűsíteni, jóval kisebb különbségre van szükség a legjobb és legrosszabb között” – fejtegette a csapatvezető.

Horner hozzátette, kíváncsian várja a motorgyártók fent már említett alternatíváját. „Nyomás alatt vannak, hogy január 15-ig megengedhető és hozzáférhető motorral álljanak elő, amely megoldja a jelenlegi problémákat. Ha ez nem történik meg, akkor úgy hiszem, jön majd a független motor. Ezért érdeklődve várjuk január 15-öt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: