DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Newey: A Mercedes és a Ferrari irányítja az F1-et

A Red Bull korábbi főtervezője szerint az F1 helyzete jelenleg a két domináns gyártó kezében van, de reméli, hogy hamarosan megcsapja a sportágat a változás szele.

A Mercedes és a Ferrari még csak egy szezont töltött el együtt a sportág élén, de már mindenki úgy gondolja, hogy uralmuk alá hajtották a Forma-1-et. Nincs ezzel másképp Adrian Newey, a Red Bull árnyékba lépett főtervezője sem, akit ugyan lázban tartanak a 2017-re tervezett aerodinamikai módosítások, de úgy véli, hogy a motorszabályokon is változtatni kell majd, megakadályozva a „két nagy” túlzott dominanciáját.



„Mindig szívesen fogadtam az új szabályokat, mert lehetőséget adtak a kísérletezésre” - idézte Neweyt az F1i.com. „Ami a Forma-1-ben jelenleg egészségtelen, az az, hogy túl nagy hangsúly van a motorokon. Sok a megkötés a karosszéria-tervezésben, a motorokkal pedig sokat lehet variálni - így ebben a környezetben csak a Mercedes és a Ferrari tud a bajnokságért harcolni. Ők irányítják a sportágat, de remélem, hogy az FIA kontroll alatt tudja tartani a helyzetet.”

A tervezőzseni nyilatkozatában azt is elmondta, hogy favorizálja az Ecclestone/FIA által tervbe vett alternatív erőforrást. „A motoroknak meg kell egyezniük egymással, ahogyan az üzemagyagnak és a szoftvernek is. Ez bizonyára még több gyártót vonzana az F1-be, másfelől pedig az FIA egységes motort biztosíthatna a csapatok számára, amivel mindenki versenyképessé válna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: