DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Ecclestone összeomlástól félti az F1-et

Az F1 85 éves ura bizonyult az alternatív erőforrások legnagyobb hívének, nem véletlenül: szerinte a sportág igen nehéz helyzetbe kerülne, ha mégsem sikerülne bevezetni.

Annak ellenére, hogy a csapatok nemet mondtak a 2017-re tervezett, és már több motorgyártót is a diskurzusba bevonó olcsóbb motorokra, Bernie Ecclestone továbbra sem adja fel a küzdelmet, és szeretne az F1-ben látni legalább egy, a kiscsapatoknak olcsó alternatívát kínáló gyártót.



Amikor a német Welt Am Sonntag a Mercedes dominanciájáról kérdezte a sportág vezetőjét, így válaszolt: „Nem teszt jót a sportnak, kezd unalmassá válni” - mondta a brit üzletember. „Sokan vannak, akik csak megvárják a rajtot, majd kikapcsolják a tévét, hiszen a Mercedes unalmassá teszi a versenyeket. Egy alternatív beszállító által készített motorral újabb löketet szeretnénk adni a versengésnek, és sokkal versenyképesebbé akarjuk tenni ezáltal a Forma-1-et.”

Noha a jelenlegi gyártók nem örülnének egy „fapados” gyártónak, Ecclestone kihangsúlyozta, nem akarja őket elüldözni ezzel a sportágból. „Csak azt szeretnénk elérni, hogy erős motorokat állítsanak majd elő a jövőben, olcsóbban, mint a jelenlegi erőforrások. Az új motort övező tárgyalások még nem fejeződtek be, hanem továbbra is folyamatban vannak. Ha nem sikerül megegyezni a csapatokkal, a gyártókkal, akkor az FIA hívhat majd életre egy új motorformulát. Nem engedhetjük, hogy a Forma-1 összeomoljon, hiszen ha így folytatjuk, akkor jó úton járunk efelé. Ezt pedig nem fogom hagyni.”

„Számomra egyértelmű, hogy a jövőben lesznek más motorok, vagy más szabályok, melyek egy új, erősebb és olcsóbb erőforrás előállítását teszik lehetővé. A technológiának nem szabad túlzottan dominánssá válnia a sportágban, hiszen elég komolyan függünk a közönségtől. Többségüket nem érdekli, milyen motorokkal versenyzünk, ahogyan az sem, milyen komplex technológiát használunk. Ők izgalmas és szórakoztató versenyeket akarnak, sok különböző győztessel, az F1-nek pedig ezzel kellene szolgálnia.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: